A parlament nemzetbiztonsági bizottságában már májusban téma volt a Szatmári-ügy, a “kémtörténet” főszereplője pedig valójában nem Szatmári Ildikó, hanem férje, Szatmári Tibor lehet – írja a Népszabadság.

Sajtóhírek szerint a magyar elhárítás “kiszorított”, vagyis lebuktatott és szakmailag ellehetetlenített egy letelepedési engedéllyel rendelkező romániai házaspárt, akik állítólag a romániai hírszerzésnek dolgoztak. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tegnap kézhez kapta Tóth András titkosszolgálati államtitkár jelentését a Szatmári-ügyről. A kormányfő asztalán lévő dosszié tartalma államtitok.

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) szeptember végi határidővel vizsgálatot indít annak kiderítésére, történt-e államtitoksértés a “kémtörténet” megszellőztetése során. Ennek kapcsán a Népszabadság egy meg nem nevezett forrása megjegyezte: a román lapokban megjelent hivatkozások formai jegyei kísértetiesen hasonlítanak a lehallgatási jegyzőkönyvekére.

A lap információja szerint a parlament nemzetbiztonsági bizottságában már májusban téma volt a Szatmári-ügy, méghozzá úgy, hogy az egyik politikus célozgatott rá, hogy tudomása van a történtekről. Márpedig – állítja a neve és beosztása elhallgatását kérő forrás – az szinte kizárt, hogy az erre vonatkozó információkat bárki legális csatornákon megszerezhette.

Mindezek – az NBH-jelentés megrendelésének és az államtitoksértés vizsgálatának ténye, valamint a nemzetbiztonsági bizottságban történtek – a Népszabadság forrásai szerint arra engednek következtetni, hogy van valóságalapja a “kémtörténetnek”.

Az újság információi szerint az ügy valódi főszereplője egyébként nem a korábban a Határon Túli Magyarok Hivatalánál dolgozó Szatmári Ildikó, sokkal inkább a férje, az “RMDSZ-nagykövet” Szatmári Tibor, aki kiterjedt nemzetközi és magyar politikai kapcsolatokkal rendelkezik.