Jogi lépéseket tesz a Big Brother licenszével rendelkező holland Endemol a Való Világ készítői ellen Csehországban, Szlovákiában és Magyaroroszágon kiadói jogbitorlás és a versenyszabályok megsértése miatt. A holland társaság azt állítja, hogy a Való Világ nem más, mint a Big Brother lemásolása.

A Való Világot először 2002-ben Magyarországon láthatták a nézők az RTL Klub jóvoltából, de a jogokkal rendelkező magyar IKO Production segítségével idén szeptemberben a cseh TV Prima, illetve a szlovák TV Joj nézői is élvezhetik majd a valóságshow-t. Az Endemol az IKO Production-t, a TV Primát, a TV Joj-t, illetve a műsorkészítésben szintén részt vállaló TV Produkce vállalatot perli. A két említett országban a Big Brother is elindul az idén, az Endemol valóságshow-ját a CME csoporthoz tartozó cseh TV Nova, illetve szlovák TV Markiza tűzi majd műsorára.

Az Endemol már több alkalommal fellépett a Big Brother-t “koppintó” konkurensekkel szemben. Két hónappal ezelőtt nyertesen került ki a társaság a horvát Nova TV csatornával szemben, amely jogtalanul használta a Big Brother márkanevet. Eddig a közép-európai régió nyolc országában mutatták be a Big Brothert.