Az MSZP által javasolt úgynevezett német választási modellről tárgyaltak a pártok a kisebb parlament és a választási rendszer átalakítása témájának szentelt egyeztetetésen – mondta Fodor Gábor, az egyeztetést kezdeményező SZDSZ képviselője a megbeszélés után.

A Fidesz, az SZDSZ és az MDF kifogásaikat fogalmazták meg a német modellel szemben, amelyben a parlament létszámának nem lenne felső határa. Wiener György (MSZP) szerint azonban javaslatuk lehetővé teszi a parlament létszámának radikális csökkentését. Salamon László (Fidesz) pártja fenntartásai között említette, hogy ez a rendszer nehezebbé tenné a kormányzóképes koalíció létrehozását, bizonytalanná válna a kisebb parlament megvalósulása, illetve, hogy az egyéni kerületek száma erőteljesen csökkenne.

Fodor Gábor a modell “szimpatikus elemei” között említette azt, hogy igazságos, a fenntartások között pedig azt, hogy leértékeli az egyéni szavazatokat. Féja András, az MDF szakértője azt mondta: továbbra is fenntartják az egyfordulós, listás választási rendszerre vonatkozó javaslatukat.