A brit Függetlenségi Párt (UKIP) aláírásgyűjtési kampányt indított, melynek célja, népszavazás kezdeményezése az ország EU tagságáról. Vesztükre Nagy-Britanniában nincs írott alkotmány, így a népszavazásról csak a kormány dönthet.

Az euroszkeptikus UKIP hétfőn indította el az aláírásgyűjtést, amely során kétmillió aláírást szeretnének összegyűjteni.

David Lott, a kampány egyik szervezője szerint a „vállalkozás” akkor is megéri, ha nem lesz belőle népszavazás, mert erejük fitogtatásával nyomást gyakorolhatnak Tony Blair brit miniszterelnökre és hevíthetik, a lagymatagnak amúgy sem nevezhető vitát.

Jogi szakértők szerint azonban a kezdeményezők csak az idejüket vesztegetik, ugyanis az Egyesült Királyságnak nincs írott alkotmánya, így a referendum rendezésére sincs semmilyen hivatkozási alap. Az egyes kérdések népszavazásra bocsátása teljes mértékben a kormánytól függ. A konzervatívok az elmúlt években háromszor is próbálkoztak az EU tagságról szóló népszavazás kezdeményezésével, ám egy alkalommal sem sikerült eredményt elérniük.

AZ UKIP a legutóbbi parlamenti választásokon a voksok 1,2 százalékát kapta, ám az európai parlamenti választások alkalmával 17 százalékos eredményt ért el.