Már összesen több mint négyszáz esetben indítottak pert a 13. havi illetmények elmaradása miatt. A kormány még 2003 decemberében döntött arról, hogy a 13. havi béreket csak a következő évtől fizetik ki, de csak azoknak, akik január elsején közalkalmazotti jogviszonyban állnak.

A szabályozás hátrányosan érintette azokat, akiknek a jogviszonya év közben megszűnt, ezért ötezer rendőrségi alkalmazott szolgálati panasszal élt, és több szakszervezet is az Alkotmánybírósághoz fordult, sikeresen.

Tavaly nem fizették ki a 13. havi bért a közalkalmazottaknak. Az eredetileg decemberben esedékes összeget a kormány csak januárban utalta át, és nulladik havi illetménynek nevezte el. A szakszervezetek szerint nem egyszerűen később fizették ki a jogos járandóságot, hanem a dolgozók zsebéből kivettek egyhavi illetményt.

Az Alkotmánybíróság szerint ez alkotmányellenes, ezért az illetménytörvény egyes erre vonatkozó rendelkezéseit megsemmisítette. A szakszerveztek mégsem elégedettek, mert a tavalyi év után járó 13. havi illetményt még mindig nem kapták kézhez a dolgozók.

Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára elmondta: “Jelenleg 37-38 ezer főt érint, akinek a 2004. évben elvették a 13. havi juttatását, ami a mai napig nem került kifizetésre. Egy első lépcső ez az alkotmánybírósági döntés.”

A tavalyi 13. havi bér elmaradása 160 ezer pedagógust és csaknem ugyanennyi adminisztratív dolgozót érint.

Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke így nyilatkozott: “Üdvözöljük az Alkotmánybíróság döntését. Úgy gondoljuk, hogy ez alapot ad annak a véleményünknek, hogy a 2004. évi 13. havi béreket ki kell fizetni, diszkrimináció nélkül. Mindenkinek, aki akkor legalább fél évet dolgozott.”

A pénzügyminiszter azt mondta, szakértők vizsgálják, mikor és milyen kötelezettség terheli a kormányt a bérek elmaradásában.

Veres János pénzügyminiszter azonban így fogalmazott: “Nem gondolom, hogy számot fogok mondani önöknek a mai napon, becslésekbe nem érdemes belemenni, messze nem akkora összegről van szó, mint amik tippként megjelentek találgatásokban.”

A juttatás elmaradása miatt eddig csaknem négyszáz pert kezdeményeztek. Az Alkotmánybíróság döntése értelmében közalkalmazottak és a köztisztviselők évente egyhavi illetményre, a fegyveres szervek dolgozói egyhavi távolléti díjnak megfelelő juttatásra jogosultak.

Az AB határozatról:
http://www.jogiforum.hu/hirek/13284

A határozat szövege online olvasható:
http://www.mkab.hu/…12080404.htm