Az Európai Bíróság a minap hozott (2005. szeptember 13.) ítélete jelentősen megnövelheti az Európai Bizottság hatáskörét, miután a testület kimondta, a Bizottságnak joga van felszólítani a tagállamokat, hogy bűnvádi eljárás alá vonják az EU környezetvédelmi jogszabályait megsértőket.

Az európai bírósági döntés az EU környezetvédelmi szabályozásának megsértésére vonatkozott, ám az ügynek sokkal szélesebb implikációi lehetnek. Ezt az Európai Bizottság jogi szakértője, Michel Petite is elismerte: “ez az ügy precedenst teremt, amelyet nem csak a környezetvédelem terén, de más politikák terén is fel lehet használni.” Ilyen területek például a belső piac, az adatvédelem, a szellemi tulajdon védelme, a hamisítás, és a fogyasztóvédelem is. A jogász szerint az Európai Bizottság nem szabhat ki büntetést, ám elképzelhető, hogy a testület meg akarja majd szabni a büntetés “mértékét”.

Jelenleg a tagállamokat semmi sem kötelezi arra, hogy az EU-s környezetvédelmi szabályozások ellen vétőket komoly büntetéssel sújtsák. A 2001-ben benyújtott bizottsági javaslatot, melyben a testület a környezetvédelmi szabályok megsértőit bűnvádi eljárás alá vonná, Nagy-Britannia, Németország és Franciaország is ellenezte.

Az Európai Bizottság ugyanakkor kijelentette: nem akar európai büntetőtörvénykönyvet felállítani és a szabályozásnak csak súlyos szabályszegés esetén szerez érvényt.