Lejárt péntek 16 órakor a listák bejelentésére meghatározott határidő az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak júniusi választására, a két nyilvántartásba vett lista mellett további 11-et jelentettek be a mai napon, melyek közül 4 párt listáját vette nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Az EP-választáson azok a pártok állíthatnak listát, amelyek összegyűjtöttek 20 ezer érvényes ajánlást a választópolgároktól, az ajánlások leadására és a lista bejelentésére 16 óráig volt lehetőség.

A Nemzeti Választási Bizottság korábban már két listát nyilvántartásba vett: a Fidesz-KDNP közös listáját és a Mi Hazánk Mozgalom önálló listáját.

A péntek 16 órai határidő előtt további 11 párt illetve pártszövetség adta le az ajánlásgyűjtő íveket: Tisztelet és Szabadság Párt, Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Megoldás Mozgalom, Demokratikus Koalíció – Magyar Szocialista Párt – Párbeszéd-A Zöldek Pártja közös listája, LMP – Magyarország Zöld Pártja, Második Reformkor Párt, Momentum Mozgalom, Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Nép Pártján, Mindenki Magyarországa Néppárt és az Új Alternatíva Párt.

Mivel a bejelentések megfeleltek a feltételeknek és a pártok összegyűjtötték a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes ajánlást, az NVB a mai napon nyilvántartásba vette – sorrendben – a Tisztelet és Szabadság Párt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Demokratikus Koalíció – Magyar Szocialista Párt – Párbeszéd-A Zöldek Pártja, valamint a Megoldás Mozgalom listáját.

A Tisztelet és Szabadság Párt 12 jelöltet tartalmazó listáját Magyar Péter, a TISZA párt alelnöke vezeti.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt 9 nevet tartalmazó listáját Le Marietta vezeti.

A Demokratikus Koalíció – Magyar Szocialista Párt – Párbeszéd-A Zöldek Pártja közös listája 61 jelölt nevét tartalmazza, a listát Dobrev Klára, a DK jelenlegi EP-képviselője, a párt alapító tagja vezeti.

A Megoldás Mozgalom 7 névből álló listájának élén Huszár Viktor Dénes, a párt elnöke szerepel.

Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslattal élni a Kúriánál.

Az EP-választáson listát állító párt vagy pártszövetség egy-egy delegáltat küldhet az NVB-be. Ez a szabály nem vonatkozik azokra a pártokra, pártszövetségekre, amelyek az országgyűlési választás után frakciót alapítottak, és ezen a jogon már delegáltak képviselőt az NVB-be.

Az EP-választáson listát az NVB által nyilvántartásba vett pártok állíthatnak, a listaállítás további feltétele, hogy a párt legalább 20 ezer érvényes ajánlást gyűjtsön össze a választópolgároktól. Április 20-án vehették át a pártok az ajánlásgyűjtő íveket.

A lista bejelentésekor a Nemzeti Választási Iroda (NVI) ellenőrzi, hogy a jelölt adatai megegyeznek-e a nyilvántartásban szereplő adatokkal, és azt is, hogy a listákra bejelentett jelölteknek van-e választójoguk. A listán szereplő jelölteknek nyilatkozniuk kell arról, hogy elfogadják a jelölést. Arról is nyilatkozniuk kell, hogy a választói akarat befolyásolására vagy ennek megkísérlésére irányuló tevékenység folytatására külföldi támogatást vagy ebből származó vagyonelemet az adott választáson nem használnak fel.

Az NVI nem ellenőrzi az összes leadott ajánlást, csak valamivel többet, mint amennyi a listaállításhoz szükséges.

Pénteken 16 óráig kellett leadniuk a választáson indulni szándékozó pártoknak az összegyűjtött 20 ezer érvényes ajánlást és bejelenteniük a listájukat. A listán legfeljebb háromszor annyi, azaz 63 jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, de a szavazólapra csak az első 5 jelölt neve kerül fel.

A jelöltek sorrendjét a párt határozza meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni, levenni. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik – mert elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről -, akkor a helyére a listán soron következő lép.

A listát és az azon szereplő jelölteket az NVB legkésőbb a bejelentést követő negyedik napon veszi nyilvántartásba.