Szeptember 13-án tartotta legutóbbi ülését a Zenei Szabályozás Jövője címet viselő csúcsértekezlet, amelyen az amerikai zeneipar legfontosabb szereplői vettek részt. Az üléseken felszólaló politikusok a zenei művek szerzői jogvédelmére vonatkozó szabályozás újragondolását sürgették.

Rick Boucher demokrata párti képviselő szerint a jogtiszta művek csak a szerzői jogvédelemre vonatkozó szabályozás megváltozása esetén jelenthetnek valódi alternatívát a világhálóról szabadon letölthető, jogbitorolt megfelelőikkel szemben. A képviselő beszámolt arról, hogy a jogdíjak és egyéb, a szerzőket megillető díjak elosztási rendszerének újragondolása után a jogtiszta források sokkal több zenei művet kínálhatnak majd. Jelenleg a Kongresszusban és a Szenátusban is külön munkacsoport foglalkozik a hatályos jogdíjrendszer újraszabályozásának lehetőségeivel.

A kérdésben megnyilatkozó politikusok egyetértettek abban, hogy a szerzői jogvédelmet érintő bárminemű változásnak „technikailag semlegesnek” kell lennie és semmiképpen nem vezethet az alkotókedv lanyhulásához.

Úgy tűnik, hogy az amerikai szabályozás jelenleg legvitatottabb pontja az az előírás, amely az eladások függvényében egy viszonylag bonyolult rendszer segítségével kötelező jogdíjrészesedést juttat az előadóművészek, a zeneszerzők, a hanglemezkiadók és a terjesztők számára. Az erre vonatkozó szabályozás érdekes módon a múlt század elején népszerű önműködő zongorákra vonatkozó1909-es bírói döntésen alapul és a többség szerint meglehetősen korszerűtlen, hiszen a törvény előírásai miatt az amerikai Szerzői Jogi Hivatal máig nem rendelkezik teljeskörű digitális adatbázissal.

Az ügyben megnyilatkozó politikusok hasonlóan újragondolandónak tartják a szerzői jogvédelem alatt álló zenei művekre érvényes felhasználói szerződésekre alkalmazandó szabályanyagot, hiszen több helyen ellentmondás van a hagyományos és az internetes rádióadók által fizetendő díjak mértéke között.

Az ügyben érdekelt piaci szereplőket Boucher képviselő arra szólította fel, hogy minél előbb engedjenek teret a szerzői jogvédelem újragondolásával kapcsolatos kezdeményezéseknek.