Az MSZP tervei után az SZDSZ javaslatának megvitatásával folytatták a pártok a parlamenti létszámcsökkentésről szóló egyeztetésüket. A szabad demokraták 250 fős országgyűlést támogatnának, a 152 egyéni és 98 listás képviselőt egyszavazatos, kétfordulós voksoláson választanák meg.

E szisztéma szerint a választóknak csak az általuk preferált egyéni jelöltre kellene szavazniuk, a mandátumot nem eredményező töredékszavazatok országos kompenzációs listán hasznosulnának. Bár az SZDSZ terveinek bemutatása után Fodor Gábor jelezte, hogy nyitott a javaslatot módosító változtatásokra, a többi frakció annyi ponton kifogásolta az elképzelést, hogy kérdéses, valaha is elfogadhatóvá tudják-e tenni ezt a koncepciót.
A Fidesznek az a legfőbb kifogása a terv ellen, hogy a választók nem szavazhatnának pártlistákra, és nehezebb lenne elérni az ötszázalékos bejutási küszöböt.

Az MSZP főleg a rendszer aránytalanságai és a kétfordulós szisztéma fenntartása miatt bírálta koalíciós partnerét, az SZDSZ-szel éppen ellenkező rendszert sürgető MDF pedig egyetlen ponton sem értett egyet a kezdeményezéssel. Két hét múlva a Fidesz javaslatát tárgyalják a frakciók.

Bár az eddig ismert koncepciók közül egyet sem támogatott maradéktalanul a többi párt, a tárgyalók tegnap optimistán úgy vélték, akár még idén ősszel sikerülhet megegyezniük.