Az Egyesült Államokban az ügyvédi irodák is egyre nagyobb számban igyekeznek külföldre történő erőforrás-kihelyezéssel költségtakarékosabbá tenni munkájukat.

Az egyik legnagyobb washingtoni érdekeltségű ügyvédi iroda, a Venable LLP többször bíz meg indiai vállalatokat olyan munkák elvégzésével, mint például a szabadalmi bejelentések készítése vagy dokumentumok digitalizálása. Az indiai irodák az amerikai órabér harmadáért, mindössze 40 dollárért dolgoznak. A Venable iroda munkatársa szerint ügyfeleiket érdekei azért sem sérülhetnek, mert az indiaiak által elvégzett munkát minden alkalommal amerikai jogászok vizsgálják felül.

A szintén washingtoni székhelyű Arnold & Porter, illetve Howrey irodák is kihelyezik időnként az elvégzendő feladatokat: bár a Howrey elsősorban más amerikai irodákat bíz meg az egyes feladatok ellátásával, a velük szerződő irodák gyakran továbbadják a munkákat tengerentúli partnereiknek. Brian Conlon, a Howrey sajtófelelőse szerint azonban csak adattömörítést és elektronikus adatfeldolgozást bíznak külsős cégekre.

Az Evalueserve mintegy 800 munkavállalót foglalkoztatva végez jogi jellegű munkát amerikai irodák számára Indiában. Az irodát vezető Alok Aggarwal szerint az ő részvételük nem sérti az egyesült államokbeli ügyfelek személyiségi jogait. Elmondta, hogy partnereik gyakran fogadják fenntartásokkal az iroda ajánlatait, de az első megbízás teljesítése után ezek általában megszűnnek: a cég minőségi munkát végez.

A szövetségi kormány által közzétett adatok szerint eddig mintegy 3 millió amerikai munkahely került erőforrás-kihelyezés révén külföldre és számítások szerint további 13 millió vándorol majd más országba az elkövetkező 10 évben. Elsősorban a gyártási és információs technológiai munkafolyamatokat végeznek Indiában és az internet, valamint a kedvező gazdasági környezet vonzóvá tette az országot a külföldi vállalatok számára.

Az erőforrás-kihelyezéssel foglalkozó, New York-i székhelyű Integreon iroda vezetője szerint az ügyvédi irodák csak az utóbbi másfél-két évben fedezték fel az outsourcing-ban rejlő lehetőségeket és az ily módon végzett munkák várhatóan továbbra is az adminisztratív feladatok ellátását jelentik majd.
Jelenleg körülbelül 1300 indiai dolgozik, amerikai jogászok számára, és munkájuk során összesen mintegy 52 millió dolláros bevételre tesznek szert – előrejelzések szerint ez az összeg, a jelenlegi növekedés megtartásával 2015-re akár a 970 millió dollárt is elérheti.

Az American Bar Association tudomást vett a jelenségről, de egyelőre nem tartja fontosnak, hogy álláspontot fogalmazzon meg az ügyben.