Az egyik legjelentősebb amerikai közgazdász szerint az erőforrás-kihelyezés (outsourcing) gyökeresen átalakítja, sőt nagyrészt megszüntetheti a jogászok szerepét az angolszász világban.

Alan Binder, a Princeton Egyetem tanára egy közelmúltban közzétett, az erőforrás-kihelyezés (outsourcing) világgazdaságra gyakorolt hatását elemző tanulmányában úgy vélekedett, hogy a könyvelők és a gazdasági joggal foglalkozó jogászok hamarosan feleslegessé válnak. A professzor szerint nem kell sokat várnunk arra, hogy az általuk végzett magasabb képzettséget igénylő munkákat (szerződések készítése, stb.) is sokkal olcsóbb kínai és indiai szakemberek végezzék el.

Binder szerint a nagy nemzetközi irodák bölcsőjéül szolgáló amerikai és angol piacon csak a családjoggal és a büntetőjoggal foglalkozó jogászoknak van jövőjük. A többiek nagy része szerinte elveszti majd munkáját, mert körülbelül 40 millió amerikai és nyolc millió Egyesült Királyságbeli munkahely szűnik majd meg az erőforrás-kihelyezés szélesebb körű alkalmazásának következményeként.

A közgazdász, aki korábban Clinton elnök tanácsadójaként is működött, fenti nyilatkozataival heves sajtóvisszhangot és komoly kritikákat váltott ki. Sokak szerint ugyanis nézetei csak a protekcionista gazdaságpolitika alátámasztására szolgálnak és minden valóságalapot nélkülöznek.