Tegnap tárgyalt volna először magyar bíróság egyesület által kezdeményezett akadálymentesítési pert, ráadásul rögtön ötöt. Az ügyeket egy adminisztrációs baki miatt elnapolták, a kerekes székesek ennek ellenére úgy érzik, máris elérték céljukat.

Érdemi tárgyalás nélkül napolták el azt az az öt pert, melyet a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) indított néhány, kerekes székkel megközelíthetetlen középület fenntartója ellen. A halasztásnak formai oka volt csupán: a szervezet a keresetet a Pesti Központi Kerületi Bíróságra nyújtotta be, az pedig a Fővárosi Bíróságra továbbította az ügyeket, az iratokat azonban adminisztrációs hiba miatt nem küldte el időben az érintetteknek.

Nem a kártérítés a cél

A MEOSZ a történtek ellenére nem csalódott – mondta a Magyar Hírlapnak Hegedűs Lajos elnök. Egyrészt a VIII. Kerület elkészítette akadálymentesítési tervét, és úgy tudjuk, hajlandó lenne peren kívül megegyezni a szervezettel. Másrészt, mint Hegedűs hangsúlyozta, az összesen tíz elindított perrel – melyek közül az említett ötöt tárgyalták volna tegnap – elsősorban a figyelmet kívánták felkelteni, ezért nem is kértek kártérítést egyetlen ügyben sem.

Céljukat máris elérték: Lelek Ferenc, a MEOSZ mozgáskorlátozott jogi képviselője több tévéstáb és féltucatnyi fényképész gyűrűjében állt rá kerekes székével a Fővárosi Bíróság épülete előtt egy különleges – és a kezelő ügyetlenkedéséből ítélve eddig még soha nem használt – lánctalpas szerkezetre, mely azután felkúszott vele és segítőjével a magasföldszintre. A bíróság igyekezete egyébként jogilag hiábavaló volt, csak az az épület minősül ugyanis akadálymentesnek, amelyben egyedül is tudnak közlekedni a kerekes székesek.

Bővebben:
http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?…