Több mint hét év előkészület után, újabb csúszással, október helyett decemberben kezdődik a .eu végződésű internetes domainnevek bejegyzése.

A négy hónapos ún. „napkelte” időszak alatt, először a közintézmények élhetnek regisztrációs jogukkal, majd azok a cégek regisztráltathatják domain-nevüket, amelyek nemzeti vagy EU-s védjeggyel rendelkeznek.Végül a magánszemélyek ügynökük útján kérhetik az ilyen végződésű doménnevek engedélyezését. Szakértők ugyanakkor jogvitáktól tartanak, ugyanis a védjegyeket különböző szektorokban lehet bejegyezni. Ez azt jelenti, hogy egy Európában működő élelmiszeripari cég és egy építőipari vállalat is rendelkezhet ugyanazzal a védjeggyel.

Az új domain-t valószínűleg az EU intézmények is igénybe veszik majd, így elhagyhatják a jelenleg használt .int domaint. Az Európai Parlament www.europarl.eu, a Bizottság www.europa.eu címre váltana.

A program megismertetésére az EURid több európai nagyvárosban már néhány nap múlva több hétig tartó tájékoztató sorozatot indít.