Egy pénteken meghozott döntésében az eljáró washingtoni fellebbviteli bíróság azzal együtt tette lehetővé az internetes telefonbeszélgetések egyes állami szervek által történő megfigyelését, hogy elismerte: az információs társadalmi szolgáltatások nem tartoznak az állam által lehallgatható kommunikációs eszközök közé.

Az ügy előzménye, hogy a telekommunikációs piacot szabályozó amerikai hatóság az internetszolgáltatóknak előírta, hogy a nyilvános hálózatokon internetes beszédtovábbító programok (Voice over Internet Protocol, VoIP) segítségével folytatott beszélgetések lehallgatását tegyék lehetővé a hatáskörrel rendelkező állami szervek számára. Ez a rendelkezés a terrorizmus ellen folytatott harc részeként született meg, hiszen a USA nemzetbiztonsági szervei a VoIP alkalmazásokban a hagyományos (és az USA-ban komoly ellenőrzés alá vont) telefonbeszélgetések megfigyelését lehetővé tevő szabályok kijátszására adódó lehetőséget látták.

A most megerősített rendelkezés értelmében a nyilvános hálózatokat üzemeltető amerikai szolgáltatóknak 2007-ig kell hozzáférést adniuk a megfigyeléseket végző nemzetbiztonsági szolgálatok számára.