Az Európai Bizottság bejelentette, hogy az Európai Parlament mellőzésével köti meg újra az EU és az Egyesült Államok között létrejött, a légi utasok adatairól szóló megállapodást, melyet az Európai Bíróság semmisnek ítélt.

Az Európai Bíróság azért semmisítette meg a légiutasok adatairól, az EU és az Egyesült Államok között született megállapodást, mert annak jogi alapja nem volt megfelelő.

Az Egyesült Államok a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően olyan jogszabályokat fogadott el, amelyek az Egyesült Államok területére, területéről vagy területén keresztül járatot indító légi utasszállítókat arra kötelezik, hogy az Egyesült Államok vámhatóságainak elektronikus hozzáférést biztosítsanak az utasok 34 féle személyi adatához, többek között a nevekhez, címekhez és hitelkártya adatokhoz is. A bizottsági tárgyalások után a Tanács is rábólintott a megállapodásra, melyet 2004-ben írtak alá.

A bizottsági és a tanácsi határozatot, melyek közül az előbbi a személyes adatok az amerikai hatóságok által biztosított védelmi szintjéről rendelkezik, míg utóbbi a magát a megállapodást tartalmazza a Bíróság azért semmisítette meg, mert közhatalmi-közbiztonsági ügyekben a megállapodás alapjául szolgáló irányelv nem alkalmazható.

Az ítélet azonban, nem érintette a megállapodás tartalmát, bár az Európai Parlament abban reménykedett, hogy az adatok átadása az EU adatvédelmi szabályozásba ütközik. Az EP szerette volna elérni az átadott adatok számának csökkentését és garanciákat kért az adatkezelés biztonságáról is.

A bírósági döntés a jogi alap megváltoztatásával azonban, lehetővé teszi egy azonos tartalmú megállapodás megkötését, melyet a Bizottság kormányközi úton szeretne megvalósítani. A jelenlegi megállapodás a felmondásától számított 90 napig, 2006. szeptember 30-ig hatályban marad, a Bizottság július elejére tervezi megszerezni a 25 tagállam támogatását. Az új megállapodás október végén léphet életbe.