Hivatalos figyelmeztető levelet küldött Budapestnek az Európai Bizottság, mert a környezetvédelmi termékdíjra vonatkozó törvény ellentétes a közösségi joggal.

A környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény (2004. évi CIII. és 1995. évi LVI., valamint 2005. évi CLXVII.) miatt a magyar kormánynak egyszer már meggyűlt a baja az Európai Bizottsággal. A tavalyi jogsértési eljáráskor az volt a probléma, hogy a kormány nem jelentette le Brüsszelnek a törvény módosítását, pedig az ilyen, az államközi kereskedelmet potenciálisan befolyásolható törvények esetén az kötelező.

A formai akadályokat leküzdve az Országgyűlés tavaly év végén újra elfogadta a törvényt, de az Európai Bizottság ezúttal tartalmi kifogásokat emelt. A Bizottság szerint a termékdíj-törvény diszkriminatív a más EU-tagállamokból importált italokra nézve. A törvényt ezért vagy meg kell semmisíteni vagy úgy kell módosítani, hogy ne rójon extra kötelezettségeket vagy költségeket az importitalokra, mert az sérti a tagállamok közti akadálytalan kereskedelem elvét.

A héten kiküldött hivatalos levélre a kormánynak két hónapon belül kell válaszolnia. Ha a dolog nem rendeződik, a Bizottság megindítja az eljárás második szakaszát, majd pedig beperelheti Magyarországot az Európai Bíróságon. A levél elküldéséről az Italdoboz-gyártók Európai Szövetsége jelentetett meg egy sajtóközleményt, azt a Bizottság hivatalosan egyelőre nem erősítette meg.