Az Unifab nevű francia iparjogvédő szervezet jövő hónapban várhatóan keresetet fog indítani az eBay és a Yahoo ellen, amiért azok hamis és hamisított termékek forgalmazását is lehetővé teszik.

A jogi lépések megtételét Marc-Antoine Jamet, a szervezet elnöke szerint elsősorban az indokolja, hogy az elmúlt öt évben mintegy huszonötszörösére nőtt az internetes áruforgalmazás piaci aránya, ami manapság a világkereskedelem 5-9 százalékát jelenti. Az utángyártott termékek egyes becslések szerint világszerte mintegy 200 – 300 milliárd euró veszteséget okozott a gyártóknak, ennek aránya csak Franciaországban körülbelül 6 milliárd euróra tehető.

Az Unifab szerint elsősorban az eBay és a Yahoo felelősek a kialakult helyzetért, de nem elhanyagolható az olyan kisebb oldalak szerepe sem, mint a kaliforniai iOffer.com vagy a japán Rakuten. Számtalan esetben próbáltak kapcsolatot teremteni ezeknek a cégeknek a képviselőivel, azonban mindhiába.

A szervezet álláspontja szerint azonban az eBay és a hasonló oldalak rendelkeznek a megfelelő technikai és egyéb ismeretekkel annak érdekében, hogy kiszűrjék a nem eredeti árukat és megtiltsák azok forgalmazását.

Az Unifab sikerébe vetett hitét erősíti, hogy a Google franciaországi leányvállalatát 300 ezer euró kártérítés megfizetésére kötelezte a párizsi fellebbviteli bíróság egy hasonló ügyben.