Magyarország egyelőre fenntarthatja a MON810-es génmódosított kukorica behozatali tilalmát, miután az Európai Bizottság javaslata nem kapta meg a szükséges kétharmados többséget.

Az Európai Bizottság a magyar tiltás feloldását akarta elérni hétfőn az illetékes uniós szabályozóbizottságban, mert úgy véli, hogy a MON810-es kukoricával szembeni magyar érvek, amelyek alapján a kormány elrendelte a behozatali moratóriumot másfél évvel ezelőtt, szakmailag nem elég megalapozottak.

A szabályozóbizottság, amelyben a 25 tagállam szakértői foglalnak helyet, hétfőn délután 164 igennel, 71 nemmel, 86 tartózkodás mellett (súlyozott szavazatok) úgy szavazott, hogy Magyarország fenntarthatja a védzáradékot. A tilalmat felszámolni kívánó bizottsági javaslat elfogadásához kétharmados többségre lett volna szükség, ami nem jött össze. Ha a javaslat megkapta volna a kellő többséget, hazánknak 20 napon belül vissza kellett volna vonnia a védzáradékot.
Egy bizottsági szóvivő hétfő délután azt mondta a Bruxinfónak, hogy a kellő többség híján a kérdés most a Miniszterek Tanácsa elé kerül, ott három hónapon belül kell dönteni. Ha ott sincs kellő többség, akkor az Európai Bizottság dönt, ez pedig szinte biztosan – legalábbis jelenlegi állás szerint – a moratórium végét jelenti majd.
A kedvező szavazataránnyal a magyar agrártárca mindenesetre értékes időt nyer, hogy a tilalom elkerülhetetlennek látszó feloldásáig olyan szigorú koegzisztencia törvényt fogadjon el, ami legalább a génmódosított vetőmagok és termények tömeges elterjedésének gátat szab. A génkezelt termékek termeléséhez be kellene szerezni a szomszédos területek tulajdonosainak hozzájárulását és várhatóan 400 méter széles biztonsági zónát is ki kell majd alakítani a génmódosított és a hagyományos növények között. Gőgös Zoltán államtitkár szerint így jó esély lehet arra, hogy a GMO-k termelése csak néhány nagyüzemre korlátozódhat.

A Magyar Természetvédők Szövetsége üdvözölte a mai eredményt. Fidrich Róbert programvezető azt mondta, reméli, a kormány a tanácsi szavazásig megszerzi a minősített többséget a maga számára és nem kerül az ügy a Bizottság elé.