Magyarország továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy területén érvényben maradhasson a génkezelt (GMO) növényféleségek tilalma – jelentette ki Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára brüsszeli sajtótájékoztatóján, miután egy uniós szabályozótestületi szavazás elvetette azt a kísérletet, amely a tilalomról intézkedő magyar védzáradék megszüntetését célozta.

Az Európai Bizottság a MON810-es fajtára vonatkozó tervezettel szerette volna elérni a GMO-forgalmazásban illetékes hatóságok képviselőiből álló szakbizottságban, hogy Magyarország vonja vissza védzáradékát – amelynek értelmében korlátozza a génmódosított kukoricafajták vetőmag-importját -, ám nem sikerült ehhez megszereznie a szükséges kétharmados szavazati többséget.

Gőgös Zoltán ugyanakkor kifejtette: szakmailag készülni kell arra az állapotra, amikor a korlátozás védzáradékkal már nem lesz tartható. Az államtitkár ezért sürgetőnek tartotta a hagyományos és a génkezelt fajták együttes jelenlétét szabályozó, úgynevezett koegzisztenciatörvény mielőbbi elfogadását.

Elmondta: a hamarosan parlamenti vitára kerülő, tervezett törvény nagyon szigorú, mert előírásai szerint nemcsak a földet használónak kell engedélyt szereznie a génkezelt növények termesztésére, hanem a tulajdonos és az összes szomszéd hozzájárulására is szükség van. Emellett létezik majd biztonsági zóna is a génfertőzés megelőzésének érdekében.

Nagyon szigorú törvényt csináltunk – jelentette ki. – Nem kerülhetünk abba a helyzetbe, hogy ott álljunk hazai belső szabályozás nélkül, és nyakunkba kerüljön az összes Európában engedélyezett fajta.

Azt is látni kell szerinte, hogy mivel majdnem minden szomszédos országban folyik GMO-termelés, “a határon nem fogjuk tudni megállítani, egyre inkább beljebb és beljebb fogunk szorulni Magyarországon”.

Úgy gondolom, hogy a törvény révén az alkalmazás nagyon szigorúan néhány nagyüzemre korlátozódhat. Ahol kisparcellás termelés van, szinte kizárt dolog, hogy meg tudják valósítani – szögezte le az államtitkár.

Megismételte: árbevétel- és exportoldalon Magyarországon az a jó, ha GMO-mentes, és erről nyilatkozni tud. Kalkulálni kell ugyanakkor azzal, hogy hosszú távon nem fogja tudni indokolni a teljes tilalmat.