Az Egyesült Államok mindaddig nem támogatja Oroszország csatlakozását a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO), amíg ez utóbbi nem tesz lépéseket az amerikai és európai felhasználók számára is elérhető orosz zeneletöltő oldalak bezárása érdekében.

Az Egyesült Államok és Oroszország között az utóbbi WTO csatlakozása tekintetében folyó tárgyalások július óta döcögősen haladnak, különösen a mezőgazdaság és a külkereskedelem tekintetében, de az USA már a szellemi tulajdonjogok megfelelő szintű védelmét is a csatlakozás előfeltételének tekinti.

Az USA kereskedelmi minisztériumát képviselő Susan Schwab kijelentette: „Lehetetlen, hogy Oroszország úgy lépjen be a Kereskedelmi Világszervezetbe, hogy az országban a szellemi jogok súlyos megsértését megvalósító internetes zeneletöltő szolgáltatások működhetnek.”

Schwab múlt héten a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában különösen az Allofmp3.com nevű internetes oldalt kifogásolja, amelyről Európában és az USA-ban a piaci árak töredékéért bárki letöltheti a több százezer zeneszám közül neki tetsző hangfelvételeket. Az Allofmp3.com egyébként több magyar előadó művét is elérhetővé teszi.

Az Egyesült Államok szerint az amerikai vállalatok körülbelül 1,8 milliárd dollár bevételtől esnek el az orosz kalózkiadványok és hamis termékek miatt. A két ország közti kapcsolatokban a legmagasabb szinten jelent meg a szerzői jogok oroszországi fejlesztésének igénye: Bush amerikai elnök a júniusi G8 csúcson hívta fel orosz kollégájának figyelmét a kérdésre, míg Putyin szeptemberben az orosz törvényhozásban mondott beszédében ismerte el a szellemi alkotások jogának fontosságát.

A nemzetközi lemezipart képviselő szervezet, az IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) már tett két komolyabb kísérletet az Allofmp3.com oldal bezárására, ezek azonban nem jártak sikerrel. Hasonlóképpen kudarcba fulladt a BPI (British Phonographic Industry) akciója: ez a szervezet a brit bíróság előtt támadta meg az oldal üzemeltetőit, azonban mindezidáig kétséges, hogy ki tud-e majd kényszeríteni Oroszországban egy elmarasztaló ítéletet.

Az oldalt üzemeltető MediaServices társaság szóvivője így kommentálta a kérdést: „Lehet, hogy amit mi csinálunk, az nem felel meg minden szempontból a nyugat-európai megoldásoknak, de soha senki nem tudta bebizonyítani, hogy működésünk jogellenes.”

Az orosz weboldal ugyanis fizet jogdíjakat, mégpedig az Orosz Multimédiás és Internet Társaságnak (ROMS – Russian Organization for Media and Digital Systems). Ez a szervezet Oroszország területén kizárólagos joggal bír felhasználói engedélyek kiadására, anélkül, hogy egyeztetnie kelljen a más országokból származó szerzői jogi jogosultakkal. Az orosz szerzői jognak ez a sajátossága biztosítja az országban a „kalóz” weboldalak legális működését és teremt alapot arra, hogy az orosz zeneletöltő oldalak mind nagyobb szeletet hasítsanak ki a nyugati zenepiacból.

Szakértők úgy látják, hogy az amerikai kereskedelmi minisztérium nyilatkozataival most egyértelművé akarja tenni a helyzetet: Oroszország csatlakozása a WTO-hoz csak akkor válik lehetségessé, ha az orosz államvezetés közvetlen intézkedéseket tesz az inkriminált weboldalak bezárására.