Franciaország nevében az Elzászi Borok Szakmaközi Tanácsának elnöke, Georges Wespieser ünnepélyes keretek között végleg lemondott a Tokay név használatáról és több száz éves “bitorlás” után visszaszolgáltatta azt Magyarországnak a Tokaji márka javára.

A legjelentősebb francia sajtóorgánumok képviselőinek jelenlétében a márkanevet és az egyik legutolsó üveg Tokay Pinot gris-t a párizsi magyar nagykövetségen Erdős André nagykövet és Máhr András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára vette át az elzászi bortermelők képviselőjétől.

Az Európai Közösséggel 1993-ban kötött magyar bormegállapodás értelmében a Tokaji márkanevet Magyarországon kívül egyetlen uniós ország sem használhatja 2007. március 31. után.

A magát a bor és a sajt hazájának tartó Franciaország a legmélyebben tiszteletben tartja a gasztronómiai márkanév értékét, ezért a Tokaji ünnepélyes visszaadásával kívánta hangsúlyozni a 13 évvel ezelőtt aláírt bormegállapodás jelentőségét – mondta el az ünnepségen Jean-Louis Vézien, az Elzászi Borok Szakmaközi Tanácsának igazgatója.

Az egyik leghíresebb francia száraz fehérbor, a Tokay Pinot gris története több száz évre nyúlik vissza. A legenda szerint Schwendi Lázár báró 1565-ben honosította meg elzászi birtokán a Tokajból hozott szőlővesszőket. Későbbi feljegyzések szerint viszont az eleinte Grauer Tokayer nevet viselő Pinot gris Burgundiából származik, s így lett a neve háromszáz évvel ezelőtt Tokay, később Tokay d,Alsace majd Tokay Pinot gris.

Franciaország és Magyarország között már a húszas években megkezdődtek a tárgyalások: a Tokaji név kizárólagos használatért cserébe Magyarország 1926-ban lemondott a Magyar konyaknak nevezett pálinka gyártásáról. Az Európai Közösség először 1980-ban foglalt állást Magyarország javára, de a hivatalos megállapodásra még 13 évet kellett várni. Az 1993. november. 23-án aláírt bormegállapodás még további 13 évig engedélyezte, hogy Magyarország területén kívül az elzászi bor használhassa a Tokay elnevezést, de 2007. április 1-től az már csak Pinot gris néven lesz forgalmazható.

A bormegállapodás az olaszországi Friuli-Venezia Giulia tartományban termelt Tocai friulano nevű borra is vonatkozik. Az itáliai szőlősgazdák viszont az elzásziaknál nehezebben fogadták el a megállapodást, s az Európai Legfelsőbb Bírósághoz fordultak jogorvoslatért, amely szeptember 25-én hozta meg végső döntését. Ennek értelmében a magyar borászok 2007. április 1-től az Európai Unióban teljes védelmet éveznek a Tokaji márkanévre, s az olaszoknak is le kell mondaniuk annak használatáról.

Máhr András államtitkár tájékoztatása szerint a névhasználat védelme az Egyesült Államokkal és Ausztráliával is hatályos megállapodással rendezésre került. Az ausztrál bortermelők 2010-ig, az amerikaiak pedig még 2016-ig használhatják a Tokaji márkanevet, de ilyen nevet viselő borokat nem forgalmazhatnak az Európai Unió tagállamaiban.