Az internet kormányzásáért felelős ICANN vezetője szerint a nem latin betűket alkalmazó doménnevek bevezetése az egész internetet veszélyezteti.

Az internet terjedésével egyre több fejlődő ország szeretné lehetővé tenni, hogy saját ábécéjén elérhető doménnevek lehessenek igényelhetők. Egy Ausztráliában rendezett konferencián Paul Twomey, az internet felügyeleti szervének, az ICANN-nak vezetője fejtette ki véleményét a kérdésről.

Twomey elmondta, hogy a közelmúltban az ENSZ által megrendezett athéni internet-konferencián erősen érezhető volt a keleti országok részéről gyakorolt politikai nyomás a kínai vagy arab betűkön alapuló doménnevek bevezetésére. Számos ország érzi úgy, hogy az angol ábécé 37 karakterén alapuló jelenlegi doménkiosztási rendszerben nem érvényesülhet eléggé nemzeti kultúrája. Egyes szakértők egyenesen úgy vélekednek, hogy az anglocentrikus internet az angolul nem tudó felhasználókat hátrányosan különbözteti meg.

Twoney szerint nem lehet eléggé óvatosan megközelíteni a problémát, hiszen az új karakterek bevezetésével a felhasználható betűk száma a fent említett 37-ről akár 50 ezerre is emelkedhet.

Emellett olyan problémákkal is számolni kell, mint a különböző írásokban használt betűk hasonlósága: az Afrikában elterjedt urdu és az arab írásjelek közül például több is könnyen összetéveszthető, ezzel pedig megnőne annak a veszélye, hogy a felhasználók nem a kívánt oldalakra jutnak el és káosz alakul ki az interneten.

„Természetesen mindannyian multikulturális internetet szeretnénk és ennek megfelelően nyitottak vagyunk minden újdonságra. A számítógépek azonban nem ilyen rugalmasak” – mondta Twomey, aki a jelenlegi rendszer átalakítását egy felhőkarcoló alapjainak megbontásához hasonlította, majd felhívta a figyelmet az új karakterek bevezetésével járó biztonsági kockázatokra.

Az ICANN előre láthatóan 2007 végén hoz majd hivatalos határozatot a kérdésben – addig marad a politikai harc és a bizonytalanság.