Beigazolódtak azok a sejtelmek, miszerint baj lehet az Egyesült Államok elektronikus szavazatgyűjtő és -összesítő rendszerével, mert egy hatósági döntés értelmében a szoftverek előzetes tesztelését végző vállalat ideiglenesen szüneteltetni kényszerül tevékenységét.

Egy választási bizottsági (Election Assistance Commission) döntés szerint a legtöbb választási szoftverprogram teszteléséért felelős Ciber Inc. által végzett munka nem felelt meg a törvényi feltételeknek.

Szakértők szerint a választási bizottság által hozott felfüggesztő végzéssel beigazolódtak az elektronikus választási rendszer hiányosságairól szóló korábbi értesülések. A kérdés komolyságát mutatja, hogy a vonatkozó döntés már 2006 nyarán megszületett, de azt eddig (biztonsági okokra hivatkozva) nem hozták nyilvánosságra.

Az Egyesült Államokban már évekkel ezelőtt bevezették, és egyre szélesebb körben alkalmazzák az elektronikus szavazatgyűjtő és -összesítő rendszereket. Ezek úgy működnek, hogy a választópolgárok nem egy szavazóurnába bedobott lapon, hanem egy kifejezetten ere a célra rendszeresített érintőképernyős gép segítségével fejezik ki akaratukat.

A rendszer biztonságának fenntartása érdekében törvényileg meghatározott szigorú karbantartási és fejlesztési teszteket kellett elvégeznie a feladatra szerződött társaságnak.

Számítógépes szakemberek már korábban bebizonyították a jelenlegi szavazatösszesítő és szavazatszámláló szoftverek sebezhetőségét és többször figyelmeztettek, hogy a rendszer akár egyetlen apró hiányossága is több ezer szavazat sorsát befolyásolhatja.

A rendszer megbízhatóságába vetett kételyeket nem csak az elméleti szakemberek álláspontja, hanem gyakorlati tapasztalatok is fokozták: a legutóbbi választásokon is előfordult, hogy egyes berendezések nem indultak el, vagy önkényesen változtatták meg az szavazópolgár választását.

Annak ellenére, hogy az USA-ban több éve működik elektronikus szavazatszámlálási rendszer, az ennek karbantartását és vizsgálatát végző társaságok, mint a Ciber egészen a legutóbbi időkig nem voltak alávetve semmilyen szövetségi ellenőrzésnek. A munkák elvégzését igazoló tanúsítványokat ugyanis azok a fejlesztőcégek állították ki, akik a tesztek lefuttatását végző társaságokat kiválasztották.

A Ciber azzal cáfolta a nem megfelelő munkavégzésről szóló vádakat, hogy csak a vizsgálatokat nem dokumentálták megfelelően és a cég a problémák mihamarabbi megoldását, továbbá munkája törvényes feltételeknek megfelelő folytatását ígéri.