A kanadai Vancouver ad otthont a 2010-es téli olimpiának: a rendező ország védjegyjogának rendhagyó módosításával is készül a sporteseményre.

Sajtóértesülések szerint a kanadai törvényhozás előtt van egy olyan jogszabálytervezet, amely az olimpia szervezőbizottsága számára lehetővé tenné olyan közkeletű szavak védjegyjogi védelmét, mint például „tél”, „arany”, „ezüst”, „érem” „2010” vagy „támogató”. A bizottság megfelelő jogi eszközöket is kapna a jogvédelem kikényszerítésére, vagyis közigazgatási hatósági jogosítványokkal élhetne a védjegyeket megsértő személyek ellen. A jogszabály elfogadása esetén határozott ideig, 2010-ig maradna hatályban.

A nemzeti védjegyjogok általában nem ismerik el az általánosan használt és megkülönböztetésre nem alkalmas szavak védjegyként való bejegyzését.

A kanadai jogalkotó által tervezett különleges védjegyjogi védelemnek annak érdekében lenne létjogosultsága, hogy az olimpiai szervezőbizottság meg tudja akadályozni, a sporteseményt nem támogató vállalatok profitálását az olimpiára irányuló figyelemből. Így például jogi eszközökkel lehetne fellépni azok ellen, akik a védett szavakat vagy azok összetételét (például „Vancouver 2010”) engedély nélkül használják – a szabályozás azonban az újságírókra például nem vonatkozna.

Hasonló szabályok bevezetésére más országokban is volt már példa, de Kanadában komoly ellenérzéseket váltott ki egyesekben, hogy általánosan használt szavakat „kisajátíthatók” legyenek.