Hamarosan itt van 2011, amikor megnyílik a hazai földpiac. A moratórium fenntartására Gráf József nem lát reális esélyt, de hangsúlyozta, hogy körültekintően kell megoldani a kérdést. Hasonlóan vélekedik a Magyar Agrárkamara is, amelynek képviselői tegnap négyszázmilliós együttműködési megállapodást írtak alá az agrárminiszterrel.

“Megmondom őszintén, csak bízom benne, de esélyt nem látok arra, hogy 2011 után képesek leszünk az uniónál elérni a földvásárlási moratórium fenntartását. Bár én már a kukoricaintervenció ügyében öt nullról is hoztam vissza meccset” – osztotta meg véleményét tegnap Gráf József agrárminiszter a Magyar Agrárkamara (MAK) küldöttgyűlésén megjelentekkel. A moratórium lejárta után bármilyen külföldi magánvállalkozó, ha más vonatkozó kritériumoknak is megfelel, szabadon vásárolhat Magyarországon termőföldet – mondta a miniszter, aki egyelőre nem látja, ezt miként lehetne törvényes eszközökkel megakadályozni. Gráf József ezért gondolja úgy, hogy a szakma tisztában van a földkérdés fontosságával, a döntő többség pedig megérti a minisztérium észrevételeit és érveit is.

“A következő héten kezdődnek a tárgyalások az érdekképviseletekkel, majd pedig a pártokkal. A helyzet törékeny, a tárgyalások során kompromisszumokat szeretnének elérni, nem veszélyeztetve sem a törékeny agrárbékét, sem az eddig elért eredményeket” – hangsúlyozta Gráf József.

A küldöttgyűlésen részt vett Gyurcsány Ferenc is, aki szintén körültekintően és legfőképpen nyugodtan rendezné a földkérdést. A miniszterelnök úgy nyilatkozott, a föld a nemzeti vagyon és kultúra része, termelőerő és nem tűri a nyers politikát. “Éppen ezért senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy Brüsszelben nem a hazai érdekeket képviseljük” – hangoztatta.

Csikai Miklós, a MAK elnöke és Gráf József tegnap aláírta azt az együttműködési megállapodást, amelynek értelmében a kamara egyes közfeladatok ellátását átveszi a szaktárcától. E feladatok közé tartozik a közös agrárpolitika és az Új Magyarország vidékfejlesztési program összehangolása, az uniós döntés-előkészítés harmonizálása, az agrárirányítás működésének szervezése, a kapcsolódó feladatok megoszlása, illetve az agrárszabályozás deregulációja és a normatív gazdálkodói terhek csökkentése.

Ebele Ferenc, a MAK főtitkára lapunknak elmondta, a megállapodás csak az első fél évre szól.

A megállapodásban foglaltakat kétszáz szakember látja el, az ő finanszírozásuk az első fél évben fejenként kétmillió forintba kerül. “A közfeladatok ellátására tehát összesen négyszázmillió forintot kapunk a nemzeti fejlesztési tervből.

A jogcím a második fél évtől változik, akkor az Egységes Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) folyósítják majd a feladatok ellátásához szükséges összeget, de csak várhatóan szeptembertől. Azért csak az ősztől, mert az EMVA jogcímeit augusztusnál előbb nem fogadja el az unió” – mondta a kamara főtitkára.