NATO-gépen szállították Szarajevóból Hágába a háborús bűnökkel vádolt Zdravko Tolimir tábornokot. Ratko Mladic legközelebbi munkatársa Szerbiából szökött volna Bosznia-Hercegovinába.

Az 59 éves vádlott a harmadik legkeresettebb hágai szökevény volt Ratko Mladic és Radovan Karadzic után. A súlyosan beteg (két agyvérzésen átesett) tábornokot a szerb és a boszniai szerb rendőrség együttes akciójában fogták el csütörtök délután a Ljubovija–Bratunac határátjárónál, személyi okmányok nélkül. A legszigorúbb biztonsági intézkedések közepette szállították Banja Lukába, majd onnan NATO-katonák kísretében a Szarajevó melletti Butmir támaszpontra. Pénteken csak alapos orvosi vizsgálat után folytathatta útját Hágába. Tolimir, aki Ratko Mladic rejtőzködésének fő szervezője volt, mindeddig Szerbiában bujkált, határátlépési szándékáról is a szerb rendőrség értesítette a boszniai társakat. A fogoly a boszniai háború idején Ratko Mladic parancsnok legközelebbi munkatársa és a boszniai szerb vezérkar biztonsági tisztje volt, s néhány különösen kegyetlen intézkedéséről vált hírhedtté. A hágai törvényszék 2005-ben emelt vádat ellene a Srebrenica és Zepa körzetében elkövetett háborús bűncselekmények miatt.

Belgrádi elemzők szerint letartóztatása nagy csapás a Mladicot rejtegető csoport számára, és nem tartják kizártnak, hogy hamarosan a legkeresettebb szökevény is kézre kerül. Egészen tavalyig Zdravko Tolimir gondoskodott Mladic rejtekhelyeiről, majd különváltak útjaik. Tolimirtól, a jól képzett biztonsági tiszttől azonban aligha várható közvetlen segítség Mladic elfogásához, ő és biztonsági szolgálatának tagjai a “boszniai omerta” betartatására kötelezték magukat, azaz fogadalmat tettek a hallgatásra.

Rasim Ljajic, a belgrádi kormány illetékes minisztere úgy nyilatkozott, hogy Zdravko Tolimir letartóztatásával Szerbia bizonyította a nemzetközi törvényszékkel való együttműködési készségét, ám cáfolta, hogy az akciónak bármi köze is van Carla del Ponte hágai főügyész hétfői látogatásához.

Zdravko Tolimir őrizetbevételének hírére Olli Rehn, az EU bővítési biztosa pénteken váratlanul Berlinbe utazott, és találkozott Boris Tadic szerb elnökkel. Tadic Angela Merkel kancellár meghívására kereste fel a német fővárost. A rendkívüli találkozón Szerbia európai felzárkózásának meggyorsításáról és a koszovói kérdésről volt szó.