A Sun Microsystems által kifejlesztett Solaris operációs rendszer legújabb nyílt forráskódú verziójának GPL3 alatti közzététele jelenthet megoldást az Általános Közreadási Feltételek (GNU General Public Licence) harmadik változatának elfogadása körül évek óta zajló vitára.

A nyílt forráskódú programokat alkalmazó informatikusok és felhasználók régóta egyetértenek abban, hogy a legtöbb szabadon alkalmazható és változtatható program használatát szabályozó Általános Közreadási Feltételek jelenleg alkalmazott második verziója elavult, azon változtatni kellene. Az időközben megszületett harmadik változat (GPL3) azonban nem talált kedvező fogadtatásra a közösségen belül, többek között azért, mert a nagy befolyással bíró Linus Torvalds élesen bírálta azt.

Úgy tűnik azonban, hogy ez az elutasító vélemény lassan megváltozik. Torvalds a héten olyan állásfoglalást tett közre, miszerint „ha a Sun valóban a GPL3 alatt fogja közzétenni az OpenSolaris nevű operációs rendszert, akkor az jó okot szolgáltat majd arra, hogy a Linux rendszermagra is az új feltételek legyenek irányadóak”. Torvalds ugyan továbbra sem tartja megfelelőnek a GPL3-at, de gyarkolati szempontok miatt mindenképpen el akarja kerülni, hogy a két legfontosabb nyílt forráskódú alkalmazás továbbra is különböző licenciák alatt legyen hozzáférhető (a Solarisra jelenleg az egyedi OpenSolaris alkalmazandó).

A két forráskód egyazon feltételrendszer alatti közreadásával megszűnne az eddigi kettéosztottság, vagyis a programozók szabadon kombinálhatnák a két operációs rendszert. Így jogilag lehetségessé válna a Linux hardvertámogatásának kiterjesztése a Solaris rendszerekre, illetve a Linux is kihasználhatná a másik szoftver archiválási lehetőségeit – természetesen csak a technikai kérdésekre adandó megfelelő válaszok megtalálása után.

Torvalds válasza azonban csak az egyik oldal véleményére van hatással és még ki kell várni, hogy a Sun a hangzatos bejelentéseken túl mit is gondol pontosan az OpenSolaris GPL3 alá helyezésével kapcsolatban. Az utóbbi rendszer felhasználói például februárban egyszer már kifejezték nemtetszésüket az egyesítésről. Kérdéses továbbá az is, hogy a Sun vajon csak a rendszermagot, vagy az ahhoz kapcsolódó kiegészítő alkalmazásokat is GPL3 alá helyezné-e. Torvalds szerint ugyanis az előbbi esetben a Sun úgy is profitálhatna a GPL3 alkalmazása körül keltett sajtóvisszhangból, hogy az ahhoz tartozó fontos kiegészítéseket nem teszi elérhetővé. A Java jelenlegi GPL alá helyezése pozitív példa, de igazából nem lehet kiszámítani, hogy mit is akar a Sun, állítja a Linux-guru.