A tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj esetében is hitelesítette az aláírásgyűjtő íveket hétfői ülésén az Országos Választási Bizottság. Ha tizenöt napon belül senki sem fordul az Alkotmánybírósághoz az ügyben, a Fidesz-KDNP megkezdheti az aláírásgyűjtést.

A testület – mindhárom esetben – 7-3 arányban döntött az ívek hitelesítése mellet. Az OVB tagjai egyetértettek abban, hogy az AB döntése után nincs olyan új körülmény, amely lehetővé tenné az elutasítást. Az indoklásban ugyanakkor több szakmai ellenérvet is megfogalmaztak a hitelesítéssel a kapcsolatban. Egyebek mellett szóba került a költségvetés érintettsége, valamint az Alkotmánybíróság egy korábbi határozata, amelyben mulasztásos alkotmánysértést állapított meg a kérdésekkel kapcsolatban. Egyik sem mondja ki ugyanis, hogy a népszavazás eredménye pontosan mennyi ideig kötelező érvényű az Országgyűlésre nézve. Az OVB tagok szerint az is kérdéses, hogy a taláros testületnek van-e joga utasítani az OVB-t a döntés tartalmára, amikor új eljárásra kötelezi a testületet.

A hosszúra nyúlt vita végén az OVB egy közleményt adott ki, amelyben leszögezi: feladatait mindenféle pártosság és elfogultság nélkül végzi. Döntéseit csak az Alkotmánybíróság vizsgálhatja felül, ezek tartalmát, illetve szakmai álláspontját azonban nem írhatja elő. Nem szakmai meggyőződése, hanem kizárólag a törvényesség és az alkotmányos rend tisztelete miatt vette tudomásul az Alkotmánybíróság jogértelmezését. Az OVB továbbra is elutasítja, hogy a népszavazás jogintézményének kiterjesztő értelmezésével szűkítsék a kormányzás mozgásterét a költségvetési gazdálkodás területén.

A Fidesz-KDNP kórház privatizációról, termőföld-vásárlásról és patikán kívüli gyógyszerforgalmazásról szóló népszavazási kezdeményezését az OVB korábban már jóváhagyta. Az ellenzék egyszerre szeretné megtartani a népszavazást mind a hat kérdésben, de úgy látják, erre leghamarabb a jövő év elején lesz lehetőség. Ahhoz, hogy kiírják a referendumot, az ellenzéknek négy hónap alatt kérdésenként 200 ezer aláírást kell összegyűjtenie. A népszavazás kiírásáról az Országgyűlés dönt, és végül a köztársasági elnök tűzi ki annak napját.