Langyos tavasz a forró ősz után, az Országgyűlés pedig megúszta nagyobb botrányok nélkül. Azt is sikerült megelőzni, hogy “a demokrácia a gyűlölködés páncéljába merevedjen” – így jellemezte Szili Katalin házelnök a nyári zárás előtti tegnapi tájékoztatóján az elmúlt fél évet.

A parlament megkezdte a nagy változtatásokkal kapcsolatos törvények, köztük a felsőoktatásról szóló és az egészségügy néhány szegmensét érintő jogszabály elfogadását is – emelte ki Szili Katalin. A képviselők 105 törvényt és 69 országgyűlési határozatot fogadtak el a tavaszi ülésszakon. Ám fontosabb a számoknál a jogszabály-módosítások minősége. Az elfogadott törvényeket a társadalmi elfogadás minősíti majd – mondta az Országgyűlés elnöke. A gyorsan végrehajtott kormányátalakítás Szili szerint azt jelzi, hogy a kabinet lezárt egy időszakot, és új következik. A szocialista politikus sikeresnek értékelte a pártegyeztetéseket: az Alkotmánybíróság teljes létszámmal dolgozik, és előrelépés történt az Állami Számvevőszék alelnökének megválasztásával kapcsolatban is. Nyáron folytatják az egyeztetést, egyebek mellett a jövő nemzedék ombudsmanjáról és a házszabály módosításáról. Szili általánosságban úgy látja: a parlamentben konszenzus érhető el, ha először programot alkotnak, s ezt fordítják le jogszabályokra. Kritikus hangon szólt a parlamenti munka stílusáról, amely leginkább negatívan hat a társadalmi folyamatokra.

Félévet értékelt a parlament szocialista frakcióvezetője is. Lendvai Ildikó szerint voltak ugyan koalíciós viták, de ezek nem politikai, hanem szakmai alapon folytak, és közmegelégedéssel sikerült ezeket lezárniuk. A frakcióvezető ezt azért tartotta fontosnak – mert, mint mondta – ami előttük van, abban szükségük van a koalíciós partnerek együttműködésére, akkor is, ha a szakmai vitákat a jövőben sem akarják kiküszöbölni. Lendvai kiemelte: az ellenzék jogai nem csorbultak ebben a parlamenti félévben sem.