A Baross Gábor Nemzeti Gazdaságpártoló Társaság felszólította a kormányt, hogy még az elfogadott vagyontörvény által felállítandó új szervezet megalakítása előtt tegyen olyan lépéseket, amelyek megakadályozzák a nemzeti vagyon végleges felélését.

A társaság közleménye szerint az Országgyűlés – a koalíció többségi döntésével – olyan törvényt fogadott el az állami vagyonról, amely az eddigieknél is tágabb körrel bővíti a megalapozatlan döntések lehetőségeit, továbbá jelentősen szűkíti az úgynevezett “kincstári”, azaz kifejezetten védendő vagyontárgyak körét. A Baross Gábor Társaság szerint így az állami vagyon feletti tulajdonosi joggyakorlás a jövőben a kormány közvetlen irányításával megy végbe, zártkörű részvénytársaságban. Mivel az alkotmány szerint a nemzet vagyonával csak olyan szervezetek rendelkezhetnek, amelyek az egész népet képviselik, ez a jogintézmény és a jogállam, a képviseleti demokrácia és a népfelség alapelvének teljes megcsúfolása.

Sólyom László köztársasági elnök hétfőn visszaküldte az állami vagyonról szóló törvényt az Országgyűlésnek. Döntését levélben tudatta Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével.