Precedens értékű, jogerős ítéletet hozott a Pécsi Városi Bíróság a napokban egy évek óta húzódó, szerzői jogokat sértő kalóz-ügyben – adta hírül az ASVA.

A bírói döntés értelmében a két elkövető hét hónap, illetve egy év hat hónap szabadságvesztésre és összesen több mint 2 millió forint pénzbírság megfizetésére ítéltetett. A jog 1992 óta ad lehetőséget arra, hogy a szerzői jogok megsértését akár szabadságvesztés kirovásával is sújtsa a bíróság.

Az 2004 nyara óta húzódó ügyben az egyik elkövetőt 85 rendbeli, a szerzői jogok üzletszerűen elkövetett megsértésének bűntettében és szerzői, vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok védelmét biztosító műszaki intézkedés kijátszásának vétségében találta bűnösnek a pécsi bíróság, így őt halmazati büntetésként hét hónapi szabadságvesztésre, míg társát, aki 735 rendbeli, a szerzői jogok üzletszerűen elkövetett megsértésének bűntettében találtatott bűnösnek, 1 év hat hónap börtönbüntetésre ítélte a bíróság. Mindkét esetben a szabadságvesztés végrehajtása próbaidőre felfüggesztett.

A bíróság a bűnjelként lefoglalt DVD- és CD-írókat, winchestereket, DVD és CD-lemezeket elkobozta, a bűnelkövetőket a bíróság továbbá több mint 2 millió forint bírság megfizetésére is kötelezi.

Az esetre a pécsi rendőrség egészen véletlenül, egy közúti ellenőrzés során bukkant, mikor is a járőrök az egyik elkövető személygépkocsijában nagy számú másolt CD-lemezre bukkantak. Az illetőről a nyomozás során kiderült, hogy a másolt kalóz termékeket a másik elkövetőtől vásárolta, majd azokat részint postai úton, részint az interneten értékesítette, a CD-ket 700, a DVD-ket 1500 forintos egységáron. A két elkövető együttesen több mint 12 millió forint vagyoni hátrányt okozott a másolt filmek és zenék jogtulajdonosainak.

Az elkövetők 27 és 32 éves, középiskolai végzettségű, jelenleg munkanélküli fiatalemberek, s mindketten büntetett előéletűek.