A Fidesz szerint kisebb parlamentre lenne szükség, viszont ezt nem népszavazáson, hanem a parlamentben kellene eldönteni – mondta el Nyitrai Zsolt, a párt országgyűlési képviselője. A politikus ezzel az Országos Választási Bizottság (OVB) keddi döntésére reagált, a testület ugyanis támogatott egy népszavazási kezdeményezést, amely arról szólna, hogy a 2010-es választásokon 386 helyett már csak 193 képviselő legyen.

Nyitrai Zsolt hangsúlyozta, hogy a kisebb parlament egyben olcsóbb demokráciát is eredményez. Éppen a Fidesz kezdeményezte korábban már többször is, hogy csökkenteni kellene a létszámot, a párt 200 fős parlamentet támogatna. A képviselő szerint, a mostani kormánykoalíció nem nyitott az erről szóló párbeszédre, hiszen ebben a ciklusban már 15-nél is többször utasították el a kérdés napirendre vételét.

Nyitrai Zsolt szerint a kérdést nem referendumon kellene eldönteni, hanem a parlamentben, hiszen úgyis a pártok feladata lenne a szabályozás kidolgozása. Megfogalmazása szerint a Fidesz nyitott a tárgyalásokra és kész javaslatuk is van.

A politikus azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy a népszavazást kezdeményező magánszemélyt segíti-e a párt esetleg azzal, hogy közbenjárnak a szükséges 200 ezer érvényes aláírás összegyűjtésében.