Döntés a Microsoft elleni perben, brüsszeli tervek az energiapiaci liberalizációra, a schengeni bővítés és az Európai Parlament reformjáról készült időközi jelentés lesznek a hét fő témái. A Bizottság jelentést tesz a USA-val, Kanadával, Ausztráliával és más országokkal folyó, a vízumkölcsönösség elvének alkalmazásáról szóló tárgyalásokról is.

Tanács

A mezőgazdasági miniszterek már vasárnap (2007. szeptember 16.) összeültek Portóban, hogy az ellentmondásokkal teli borszektor reformjáról tárgyaljanak.

A belügyminiszterek találkozóját kedden (2007. szeptember 18.) tartják, ahol a tagállamok a schengeni bővítésről tárgyalnak majd. A határok nélküli Európához 2008. január 1-jén csatlakozik kilenc közép-európai ország. Az ülésen a miniszterek várhatóan vízumkönnyítési megállapodásokat írnak alá a nyugat-balkáni országokkal, így a horvát állampolgárok továbbra is személyivel léphetik majd át a magyar határt. A testület jelentést tesz a USA-val, Kanadával, Ausztráliával és más országokkal folyó, a vízumkölcsönösség elvének alkalmazásáról szóló tárgyalásokról.

Európai Bizottság

A héten (2007. szeptember 17.) teszi közzé döntését az Elsőfokú Bíróság az Európai Bizottság a Microsoft ellen indított perében. A luxembourgi bírák arról döntenek, hogy a vállalatóriás kihasználta-e üzleti erőfölényét, amikor technikai információkat tartott vissza a windows-ról, ezzel kiszorítva a piacról más szoftverfejlesztőket. A tét fél milliárd euró, amely rekordbírság lenne az EU történetében.

Jose Manuel Barroso a Bizottság elnöke Nagy-Britanniába látogat a héten, ahol beszédet mond a liberális-demokrata pártkonferencián Brightonban. A liberális párt vezetője Menzies Campbell a múlt héten bejelentette: nem az EU új alapszerződéséről, hanem a brit EU-tagságról kellene népszavazást tartani.

Barroso és Andris Piebalgs, energiaügyi biztos szerdán (2007. szeptember 19.) teszi közzé az energiapiaci liberalizációról szóló bizottsági előterjesztést. A dokumentum, amely szétválasztaná az előállítást és az értékesítést, egyebek között arra tesz majd javaslatot, hogyan lehet megvédeni az európai vállalatokat harmadik országok – főleg Oroszország – politikailag motivált lépéseitől.

A Bizottság ezen a héten foglalkozik még az állategészségüggyel, a fejlődő országok az éghajlatváltozás ellen tett intézkedéseivel és a Galileo projekttel is.

Európai Parlament

Az Európai Parlament a jövő heti plenáris ülésre készül. Az elnökök konferenciáján – a parlamenti pártok vezetőinek ülése – csütörtökön (2007. szeptember 20.) mutatják be az EP reformjáról készült jelentést.

Kedden (2007. szeptember 18.) öt EP-képviselő utazik a palesztin terültekre, ahol főleg a gázai humanitárius helyzetről informálódnak.