Több ezer motoros gyűlt össze a budapesti Dózsa György úton szombaton, az Európai Autómentes Napon, hogy felvonulással fejezzék ki tiltakozásukat a motorkerékpárokat sújtó gépjárműadó változása miatti adóteher-növekedés ellen.

A felvonulás az Ajtósi Dürer sortól indult, majd a pesti alsó rakparton és Petőfi hídon keresztül a Budaörsi útig vezet.

Enyedi Ferenc, a RRACE MONO Motoros Nonprofit Érdekvédelmi Szervezet elnöke a távirati iroda kérdésére elmondta: a demonstráció célja, hogy megmutassa a törvényhozóknak és az állampolgároknak a motorostársadalom és -kultúra egységét, sokszínűségét, valamint kiszélesedését.

A motorosok “példátlannak és elfogadhatatlannak” tartják, hogy a gépjárműadó változásával a motorkerékpárokat továbbra is egy kategóriába sorolják a személygépjárművekkel – hangsúlyozta a motorosok elnöke, hozzáfűzve, ez aránytalanul nagy adóteher-növekedést jelent a motorkerékpár-tulajdonosok számára.

Beszámolt arról is, hogy olyan javaslatot szeretnének a szaktárca elé terjeszteni, amely 2008-ra legalább egyharmadára csökkenti a 2007-ben érvényes teljesítményadó szintjét.

Enyedi Ferenc felhívta a figyelmet arra is, hogy az akció békés és politikamentes.