A parlamenti pártok hétfőn aláírták a Jövő Nemzedékek ombudsmanjáról szóló törvényjavaslatot. Ha az Országgyűlés gyorsított eljárásban csütörtökön elfogadja a tervezetet, az új országgyűlési biztos akár már januárban elkezdheti a munkát. A Jövő Nemzedékek ombudsmanja hangsúlyosan foglalkozik majd a környezetvédelemmel és képviseli a fiatalok hosszú távú érdekeit.

A parlamenti pártok hétfőn aláírták a Jövő Nemzedékek ombudsmanjáról szóló törvényjavaslatot. Az új országgyűlési biztos feladata az lesz, hogy képviselnie kell a felnövekvő generációk egészséges környezethez való alkotmányos jogait. Ebbe beletartozik a környezet és a természet több évtizedre előremutató védelme, de a kulturális értékek megóvása is. Az új ombudsmannak ezek alapján kell majd részt vennie az ország hosszú távú stratégiáinak, területfejlesztési koncepcióinak kialakításában a nemzetközi kötelezettségvállalásokban és a jogalkotásban – mondta a Független Hírügynökségnek Jávor Benedek szóvivő, az ombudsman intézményének felállítását javasló Védegylet munkatársa.

A tervek szerint csütörtökön kerül a parlament Házbizottsága elé a Jövő Nemzedékek ombudsmanjáról szóló törvényjavaslat. Ha gyorsított eljárásban tárgyalják, akkor október végére el is fogadhatják a tervezetet. Ebben az esetben Sólyom László köztársasági elnök az új adatvédelmi biztos jelölésével egy időben, novemberben már a Jövő Nemzedékek ombudsmani tisztjére is jelölhet, és a parlament decemberben meg is választhatja. Ha minden így történik, az új biztos januárban el is kezdheti a munkát – tette hozzá Jávor Benedek.

Hét éves tárgyalássorozat végére került pont azzal, hogy az öt parlamenti párt képviselői hétfőn aláírták a Jövő Nemzedékek ombudsmanjáról szóló törvényjavaslatot. Az elképzelést már 2000-ben szorgalmazta a Védegylet, és a civil szervezet kérésére Sólyom László jelenlegi köztársasági elnök készítette el a Jövő Nemzedékek országgyűlési biztosa intézményének létrehozására vonatkozó tervezetet. A kérdés két ciklusban is
az országgyűlés elé került, de csak idén jutott a megvalósítás közelébe. Tavasszal már megvolt a politikai konszenzus, így a parlament júniusban megszüntette az ombudsman általános helyettesének posztját azzal a magyarázattal, hogy ennek a helyére kerülne az új országgyűlési biztos, aki a felnövekvő generációk érdekeit fogja képviselni.