Online térképet készített a fővárosi térfigyelő kamerák elhelyezkedéséről a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet és a Geospace.hu, hogy az állampolgárok megfelelő tájékoztatást kapjanak arról, hogy hol és hogyan figyelik meg őket – közölte a TASZ szerdán (október 17.).

A közleményben emlékeztetnek rá: a Legfelsőbb Bíróság idén tavasszal kimondta, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak ki kell adnia a Budapesten működő, a rendőrség által működtetett közterületi térfigyelő kamerák adatait, ugyanis a kamerák elhelyezkedése, a kamerákkal kapcsolatos üzemeltetési, pénzügyi, technikai, jogi, személyzeti, valamint a lakosság tájékoztatására, a rendszerek ellenőrzésére vonatkozó információk közérdekű adatok.

A budapesti közterületeken működő több mint 600 térfigyelő kamera adataiból már 300-nál több megtalálható a http://geospace.hu/map1 térképén – olvasható a közleményben. Hozzátették: ahhoz, hogy teljes legyen a kép, arra kérik a budapestieket, jelöljék meg a térképen, hogy az utcákon hol láttak térfigyelő kamerákat, készítsenek róluk fényképeket és tegyék fel a térképre.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a XIII. és X. kerületben “törvénysértő módon nem a rendőrség üzemelteti a térfigyelő rendszert, ezért az ott működő kamerákról nincsenek adatok”. A kerületek ellen pert indítottak, amit a TASZ első fokon megnyert.

A kamerás térfigyeléssel kapcsolatban azt írták: a térfigyelés korlátozza az állampolgárok információs önrendelkezési jogát, a korlátozás szükségességét semmi nem támasztja alá.

Magyarországon soha nem került nyilvánosságra olyan hatástanulmány, amely azt vizsgálta volna, hogy a közbiztonságot mennyiben javítják a kamerák és létezik-e olyan megoldás, amely kevésbé gázol bele a polgárok magánszférájába – írták. Hozzátették: a térfigyelés rendkívül drága, például Zuglóban 68 kamera felszerelése 160 millió forintba került 2006-ban, a működtetése pedig sok tízmillió forint évente.