A Legfelsőbb Bíróságok és Államtanácsok Nemzetközi Szervezete Bangkokban ülésező kongresszusa Lomnici Zoltán főbírót újabb három évre az igazgatótanács tagjává választotta szombaton (november 24.) – közölte az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalának sajtóosztálya az MTI-vel.

A több mint 120 tagállam részvételével létrehozott világszervezet a közigazgatási bíráskodást irányító legfelsőbb bírósági elnökökből, illetve államtanácsi elnökökből áll. A testület tagja többek között a holland királynő, a francia miniszterelnök és a brit lordkancellár is. Az ötnapos konferencia napirendjén a bírák oktatása, a bírói életpálya és karrierépítés témája szerepelt.

A delegációk vezetőit – köztük a magyar Legfelsőbb Bíróság elnökét is – meghallgatáson fogadta a thaiföldi uralkodó, IX. Rama.

A magyar főbírót 2004-ben a madridi kongresszuson választották meg először az államtanácsi elnökök világszervezetében az igazgatótanács tagjává. Lomnici Zoltánt azóta a Legfelsőbb Bírósági Elnökök Európai Uniós Szervezete alelnökévé is megválasztották.