Még folyik a Fidesz által benyújtott népszavazási kérdésekhez gyűjtött aláírások hitelesítése, ezért az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke nem tartja indokoltnak a testület soron kívüli ülésének összehívását. Szigeti Péter ezt azután közölte, hogy a Fidesz és a KDNP elnöke azt kérte: hétfőre hívja össze az ülést, mert tudomásuk szerint az egyik kérdésben hamarosan befejeződik az aláírások ellenőrzése.

Orbán Viktor, a Fidesz és Semjén Zsolt, a KDNP elnöke Szigeti Péternek címzett csütörtöki nyílt levélében azt írta, hogy az aláírások ellenőrzési folyamatában részt vevő Fidesz-KDNP-delegált szerint a kórházi napidíj kérdésében az aláírások ellenőrzése befejeződött, illetve legkésőbb ezen a héten befejeződik, s ezért azt kérik, hogy november 26-ára hívják össze az OVB soron kívüli ülését.

Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője pénteken azt mondta: a Fidesz egy évvel ezelőtt kezdeményezte a népszavazást. Szerintem nincsen értelme húzni az időt – tette hozzá. Megjegyezte: vannak olyan hivatalok, amelyek mindent megtesznek, hogy akadályt gördítsenek a népszavazás kezdeményezése elé, de szerinte most már itt az ideje, hogy a népszavazást megtartsák.

A Fidesz és a KDNP OVB-be delegált tagjai egyetértenek a két pártelnök kezdeményezésével, hogy Szigeti Péter soron kívül hívja össze hétfőre az OVB-t; erről Bordás Vilmos, a Fidesz és Vejkey Imre, a KDNP delegáltja tájékoztatta pénteken közleményben a távirati irodát. A két delegált az is javasolta, hogy Szigeti Péter az OVB döntéséhez szükséges dokumentációt haladéktalanul kérje be az Országos Választási Irodától (OVI).

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője arról számolt be az MTI-nek, hogy amint végez a hivatal az aláírások ellenőrzésével, azonnal jelentést tesznek az OVB-nek, a választási bizottság pedig soron kívül összeül és dönt az aláírások hitelesítéséről. Ezt a határozatot pedig azonnal átadják az Országgyűlés elnökének.

Az aláírások ellenőrzésével járó feladat nagyságának érzékeltetésére az OVI vezetője kifejtette, hogy korábban 290-310 ezer aláírás volt a legtöbb, amit ellenőriznie kellett a hivatalnak. Mindkét alkalommal szükség volt az aláírások ellenőrzésére törvényileg biztosított 45 napos határidőre. Ezúttal egymillió aláírást kell ellenőrizniük, amire ugyanúgy 45 napjuk van.

Szigeti Péter, az OVB elnöke a két pártelnök csütörtöki levelére reagálva pénteken a kérést arra hivatkozva utasította el, hogy meg kell várnia a “hivatalos jogi aktust, az értesítést az aláírás-ellenőrzési munka befejeződéséről és eredményéről”. Mint közleményében írta, a hivatalos értesítést követően kell megszerveznie a testület határozatképességét biztosító ülést, amit “természetesen haladéktalanul” meg is fog tenni.

Szigeti Péter válaszlevelében kitért arra is: egyetért Orbán Viktorral és Semjén Zsolttal abban, hogy “valóban nem szerencsés”, hogy egy év nem volt elegendő “népszavazási kezdeményezésük megvalósulásához”. Megjegyezte ugyanakkor: azzal már nem ért egyet, hogy ezért minden eljáró szervet felelősség terhelne. Hozzátette: az OVB is eljáró szerv, és egyetlen alkalommal sem lépte túl a rendelkezésére álló törvényes határidőt, sőt, több esetben is azon belül hozta meg döntéseit – hangoztatta a testület elnöke.

Urbán György, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala vezetője pénteken délután azt tudatta a távirati irodával, hogy az eddigi munkafolyamatok részeredményei alapján valószínűsíthető a Fidesznek a kórházi napidíj eltörlését célzó népszavazási kérdéséhez gyűjtött több mint 320 ezer aláírásnak a hitelesítése.

Mint mondta, tényszerűen nem állapítható meg az, hogy lezárult volna az aláírások hitelesítése, mivel még további ellenőrzésekre van szükség. Így például a hibásnak jelölt tételek felülvizsgálatára és a dupla tételek kiszűrésére is. Ezek elvégzésével tényszerűen alapozzuk meg az eredményt – tette hozzá.

A hivatalvezető közölte, hogy az eredményről várhatóan december 5-6-án tesz jelentést az OVB-nek, az OVB pedig várhatóan a december 8-i ülésén dönt a jelentésről.