A Fidesz mindhárom népszavazási kezdeményezésében összegyűlt a megfelelő számú aláírás, így várhatóan a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj kérdésében kiírható a referendum. Az OVB elnöke szerint a népszavazást tavasszal, vagy kora nyáron lehet majd lebonyolítani.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) szerda este határozatban állapította meg a szükséges számú aláírás meglétét, illetve a kezdeményezés érvényességét.

Az Országos Választási Iroda (OVI) jelentése szerint a vizitdíj kérdésében legkevesebb 254.425, a tandíj kérdésében legalább 254.759, míg a kórházi napidíj minimum 252.852 hiteles aláírás gyűlt össze. (A referendum kiírásához legalább 200 ezer hiteles aláírásra van szükség a törvény szerint; a Fidesz által leadott aláírások száma pedig kérdésenként megközelítette a 330 ezret.)

Az aláírások hitelességét “99 százalékos valószínűséggel”, ötszázalékos matematikai mintavétellel állapította meg a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala, amelyet az OVB október 24-én bízott meg a számlálással.

Az OVB határozata előtt egyetlen kérdés hangzott el az OVB tagjaitól: Szoboszlai György arra volt kíváncsi, hányan írták alá többször az íveket. Rytkó Emília, az OVI vezetője azt közölte: összesen tíz “többszörösen aláírót” találtak a mintavétel során.

Az OVB határozata ellen három napon belül lehet felülvizsgálati kérelemmel élni a Legfelsőbb Bíróságnál, majd három nap áll az LB rendelkezésére annak elbírálására. Az OVB elnöke ezt követően levélben tájékoztatja a parlament elnökét a kezdeményezésről.

A házelnök a legközelebbi ülésnapon bejelenti a kezdeményezést az Országgyűlésnek. Az országos népszavazás elrendelésére irányuló kezdeményezésről az Országgyűlésnek kötelező népszavazás esetén a bejelentéstől számított 15 napon belül döntenie kell. E döntésről a házelnök három napon belül tájékoztatja a köztársasági elnököt.

A népszavazást elrendelő országgyűlési határozatot a Magyar Közlönyben közzé kell tenni. Ennek megjelenésétől számított nyolc napon belül nyújtható be kifogás az Alkotmánybíróságnak, amely soron kívül dönt a kifogásról.

A népszavazás időpontját a köztársasági elnök a népszavazást elrendelő országgyűlési határozat elleni jogorvoslati határidő eredménytelen leteltét – jogorvoslat esetén annak elbírálását – követő 15 napon belül tűzi ki.

A népszavazást legkésőbb 43 nappal a szavazás napja előtt, az azt elrendelő országgyűlési határozat közzétételét – jogorvoslat esetén annak elbírálását – követő 90 napon belüli időpontra kell kitűzni.

Az OVB ülése után a testület elnöke újságíróknak azt mondta, hogy határozatukat, a Fidesz kérése ellenére, csütörtök reggel még nem juttatják el Szili Katalin házelnökhöz. Szigeti Péter ezt azzal indokolta, hogy a döntés ellen három napon belül jogorvoslatot lehet kérni a Legfelsőbb Bíróságnál, amelynek szintén három napja van a beadvány elbírálására. Az OVB elnöke arról nem kívánt nyilatkozni, hogy a parlament mikor tárgyalhatja a népszavazási kérdések ügyét, mert mint mondta, ez már az Országgyűlés hatáskörébe tartozik.

Az MTI kérdésére egyértelműnek nevezte, hogy a népszavazást tavasszal, illetve kora nyáron lehet majd lebonyolítani.