Fazekas Sándort, a Pesti Központi Kerületi Bíróság elnökét választotta meg elnökhelyettessé a távozó Varga Zoltán helyett az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) – jelentette be Lomnici Zoltán, az OIT elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Lomnici Zoltán, aki a Legfelsőbb Bíróság elnöke is, elmondta: két jelölt indult a posztért, Fazekas Sándort egy fordulóban, kis többséggel választotta meg a grémium. A másik induló személyéről nem nyilatkozott.

Fazekas Sándor 2009 decemberéig tölti be a posztot. Elődje, Varga Zoltán tavaly decemberben jelentette be, hogy lemond elnökhelyettesi tisztségéről.

Lomnici Zoltán az ülés további napirendi pontjairól szólva elmondta: elkészült annak az öt tagú bizottságnak a javaslatanyaga, amely azt az elemzést tanulmányozta, amelyet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet és a Pécsi Tudományegyetem készített a bíróságok és az OIT működésével kapcsolatban. Az anyagot napokon belül elérhetővé teszik az interneten és bárki számára letölthető lesz.

Az OIT elnöke ezzel kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy a tanácson belül felállított 5 tagú bizottság a tanulmányban megfogalmazott javaslatok döntő többségét támogatta, de életbe léptetésükhöz kétharmados törvényeket kellene módosítani.

A javaslatok között szerepel többek között az, hogy a javítani kell a számonkérhetőség szintjét a bírósági szervezeten belül, újra kell gondolni az OIT összetételét és belső arányait, valamint az is, hogy az igazságügyi szolgáltatás, s azon belül is a bíróságok igazgatása az igazságügyi miniszter hatáskörébe tartozzon. Az OIT véleményével kapcsolatban bővebb tájékoztatást Lomnici Zoltán későbbre ígért.

Lomnici Zoltán tájékoztatása szerint az OIT ülésén nem esett szó sem a tárgyalótermek és a bírák biztonságáról, sem Cserni János, a Fővárosi Bíróság bírájának ügyéről. Cserni János a 2006-os őszi zavargások ügyében tanúskodó rendőrökről azt állította, hogy néhányuk hazudott a bíróságon.