Az Európai Bizottság tegnap (2008. október 2.) egy formális levél keretében felszólította a ljubljanai vezetést, hogy változtassa meg autópálya-használati rendszerét, mely a Bizottság szerint burkoltan diszkriminálja az ország területén rövid ideig tartózkodókat, így a többi uniós állam polgárait.

Szlovénia idén júliusban vezetett be új autópálya-használati szabályokat, melynek következtében az országban kizárólag féléves és egyéves időtartamra lehet az autópályák használatához szükséges matricákat venni. A féléves matrica 35 euróba, míg az egyéves 55 euróba kerül.

Egy Szlovénián esetleg csak átutazó turista ennek értelmében kénytelen megvenni a féléves matricát, jelentősen megnövelve az utazási költségeket. Az unió legtöbb tagállamában (ahol matricás rendszerű az autópálya) léteznek olyan megoldások, melyek az országban csak rövid ideig tartózkodóknak kedveznek (hazánkban a személygépkocsik részére négynapos matrica váltható, míg a tehergépjárműveknél és a buszoknál egynapos matricák is vásárolhatók.)

Az unió joga tiltja a nemzeti alapon történő megkülönböztetést, beleértve az egyenlőtlen bánásmódot is, mely nem egyértelműen köthető nemzetiséghez, de alkalmazásában valamilyen más megkülönböztetés eszközével mégis diszkriminációt eredményez. A Bizottság ezért egy formális levél keretében felszólította Ljubljanát, hogy változtassa meg vonatkozó szabályozását.

Szlovénia erre válaszul jelezte, nem ért egyet a Bizottság kritikájával, és nem áll szándékában módosítani matricarendszerét, és várja a testület kiegészítő érveit a rendszer megváltoztatásának indoklására. Szlovénia azzal hárítja el az EU és több uniós ország utaztató szerveinek kritikáját, hogy a matrica nem tesz különbséget a hazai és külföldi jármű, illetve tulajdonosai között. Jónak tartja a rendszert, mert általa gördülékenyebb, több helyen ritkább lett a közúti forgalom az országban, lecsökkentek a várakozási idők.

A levél a jogsértési eljárás első lépése, végső esetben a Bizottság az Európai Bírósághoz elé is utalhatja az ügyet.