Hamarosan kormányszintű döntés születhet az egykori, máig titkos állambiztonsági iratok sorsáról, köztük az időközben megsemmisített dokumentumokra vonatkozó adatokat, illetve ügynöklistákat is tartalmazó szupertitkos mágnesszalagokról is – írja a Népszabadság szerdai számában arra a levélre hivatkozva, amelyet Szilvásy György, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító miniszter írt az SZDSZ-es Gulyás József írásbeli kérdésére válaszolva.

A Népszabadság idézi Szilvásy levelét, amely szerint a mágnesszalagokkal kapcsolatos munkálatok – miniszteri utasítás alapján – folyamatban vannak, az adatfeldolgozás körülményeiről az adatok megismerhetővé tételét követően születhet döntés.

Szilvásy leveléből – amely a parlament honlapján olvasható – az is kiderül, hogy folyamatban van az állambiztonsági iratok sorsát rendezni hivatott törvényjavaslat előkészítése. A miniszter jelezte már, hogy az előterjesztést előbb ötpárti egyeztetésre bocsátják, amelyre – a Népszabadság értesülése szerint – legkorábban január végén kerülhet sor.