A családi pótlék szabályainak változására idén nem kell számítani – mondta Lövétei István alkotmányjogász hétfőn, annak kapcsán, hogy a szaktárca minisztere felvetette: a legmagasabb jövedelműek ne részesüljenek ebben a támogatási formában.

Szűcs Erika vasárnap este a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában úgy fogalmazott: a kormányfőtől elég világos üzenetet kapott, hogy “nem célszerű a legmagasabb jövedelműeket is családi pótlékkal támogatni”.

Lövétei István ezzel kapcsolatban megjegyezte: még a 90-es évek közepén a Bokros-csomaggal összefüggésben kimondta az Alkotmánybírság, hogy az e fajta rendelkezések bevezetésénél megfelelő időt kell adni az érintetteknek a felkészülésre, ami a jogalkotáshoz szükséges idővel együtt azt jelenti, hogy jövő január elseje előtt nem valószínű a családi pótlék szabályainak változása.

A szakember hozzátette azt is, hogy bár időről-időre felmerül a családi pótléknak elvonásának ötlete a legmagasabb jövedelműektől, de ennek számos vitatott részletkérdése van.

Nehezen körvonalazható, mit jelent a legfelső réteg, hiszen ha túl szűkre szabják ezt a kört, akkor a rendelkezéstől várható megtakarítás nem éri el a bevezetéséhez szükséges adminisztrációs költségeket sem, ha viszont túl tágra, akkor azokat is sújtja, akiknél anyagi nehézségeket jelent a gyereknevelés. És azt sem szabad elfelejteni, hogy a gyermekek zöme olyan társadalmi rétegekben jön világra, ahol minimális a szülők, a családok jövedelme – magyarázta Lövétei István.