Az Európa Tanács kezdeményezésére 2009. január 28-án immár harmadízben rendezik meg az Európai Unió országaiban az Adatvédelmi Napot, amelyen az adatvédelmi hatóságok felhívják a figyelmet az adatvédelem, és információszabadság fontosságára. Dr. Jóri András adatvédelmi biztos kezdeményezésére a nap magyarországi fő programja a “World Wide Identity” konferencia lesz, amelynek témája az internetes adatvédelem, az elektronikus adatgyűjtés-adatkezelés mindannyiunkat közelről érintő problémái, jelenségei és megoldásai.

A konferencia időpontja: 2008. január 28. Regisztráció: 8.30-tól, megnyitó: 9.30-kor

Helyszín: Bank Center, Platina torony, 1054 Budapest, Szabadság tér 7.

A “World Wide Identity” konferencia programja →

Háttér

Az adatvédelemhez fűződő jogunk és érdekünk akkor is létezik, ha a mindennapjainkban hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla. Általában tudomást sem veszünk arról, hogy a munkahelyen, a hivatalokkal együttműködve vagy vitatkozva, de akár az Interneten keresgélve a személyes adatainkat használjuk, közöljük, bízzuk rá – megesik – olyanokra, akiknek a szándékait sokszor alig ismerjük. Amikor „felébredünk”, esetleg már késő. Egy Uniós felmérés szerint a megkérdezettek kétharmadát foglalkoztatja ugyan a személyes adatainak sorsa, ám már csak minden negyedik ember tudja, hogy vannak intézmények, amelyekre támaszkodhat a jogai védelmében.

A magyarok tudatossága ennél lényegesen jobb. Egy 2008-as vizsgálat szerint csaknem hatvan százalékuk van tisztában azzal, hogy az adatvédelmi biztoshoz fordulhat segítségért. Az európai polgárok túlnyomó többsége elfogadja, hogy a terrorizmus elleni fellépés érdekében részben korlátozzák a személyes adataik védelméhez fűződő jogokat. Ennél különösebb, hogy miközben száz megkérdezett közül 82 úgy érzi, az adatai az Interneten nincsenek biztonságban, csak minden ötödik ember használ tűzfalat, más biztonsági programot.

Az Európa Tanács a polgárok figyelmét az adatvédelem és a hozzá kapcsolódó jogok fontosságára, gyakorlásuk lehetőségére kívánja irányítani. A magyarországi nap fő eseményeként kezdeményezte dr. Jóri András országgyűlési biztos a „World Wide Identity” című konferenciát, amelyen az Internet adatvédelmi problémáit, kérdéseit és lehetséges válaszait fogalmazzák meg a szaktekintély előadók.

A témák közelebb esnek a mindennapi élethez, mint gondolnánk, az adatvédelmi biztos ezért is tette őket a tevékenysége egyik legfontosabb új elemévé. A számítógépes adatkezelés és nyilvántartás a bankoktól a rendőrségig, az adatbázisok jogos vagy jogtalan gyűjtése, kereskedelme szinte mindenkit érint. Az elektronikus ügyintézés már a jelen része. Az internetes oldalak, az online tartalomszolgáltatók megannyi személyes adattal dolgoznak. Számtalan weboldal, cég, elektronikus piactér, hatóság, társadalmi és politikai intézmény gyűjti a felhasználók adatait, és von le belőlük felhasználható következtetéseket. Mindehhez kapcsolódik a szabályozás problematikája: mi tehető és mi nem a személyes adatainkkal, hol találja meg az internethasználó a lehetőségeit és miként védheti meg a jogait. Vagy például mitévő legyen az áradó kéretlen elektronikus reklámokkal?

A World Wide Identity konferencia tehát nem csak, sőt nem is annyira az informatikai szakmának szól, hanem mindenkinek, akit foglalkoztat, miként óvhatja meg a személyes adatait a visszaélésektől, hogyan bízhat azokban, akik hivatalból kezelik az ilyen információkat és kikre számíthat, ha fel kell lépnie a saját érdekében, adatai védelmében.