A távhő-, az áram-, és a gázszolgáltatás alapdíjának megszüntetését célzó, és a rendelkezésre állási költség fogyasztásarányos fizetését kötelezővé tevő rendszer bevezetéséről szóló népszavazási kezdeményezéseket hitelesített szerda esti budapesti ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB).

A testület három, az ingatlanvásárlási célú hitelszerződések egyoldalú megváltoztatását tiltó népszavazási kezdeményezésnek is szabad utat adott. Eszerint a kamat, a kezelési költség és az előtörlesztési díj mértékét a hitelező nem emelhetné a hitelfelvevő akarata ellenére.

Az OVB hitelesítette azt a kérdést is, amelynek kezdeményezői azt akarják elérni, hogy a “nyugdíjemeléseknél minden nyugdíjas nyugdíját – nyugdíjának összegétől függetlenül – egységesen, egyenlő (azonos) összegben emeljék”.

Zöld utat kapott az a kezdeményezés is, ami azt célozza, hogy az országgyűlési képviselői tisztség legyen összeférhetetlen a polgármesteri tisztséggel.

Országos népszavazást akkor lehet kiírni az egyes kérdésekben, ha a kezdeményezők 200 ezer hiteles, támogató aláírást gyűjtenek össze. A népszavazás eredményessége esetén annak tartalma kötelezné az Országgyűlést a megfelelő jogszabályok megalkotására.

Az egyik napilap az aláírásgyűjtő ívek sokszorosításával kapcsolatban fordult megkereséssel az OVB-hez. A nagy példányszámú színes bulvárlap azt akarta megtudni, hogy újságban terjesztett íveken gyűjthetők-e aláírások. A testület a vita során egyebek mellett felvetette azt is: lehet-e például a gyűjtőív hátoldalán hirdetés, “pucér nő”, vagy bármilyen más, a hitelesített formához nem köthető “adattartalom”.

Utaltak arra, hogy a jogszabály nem írja elő: az aláírásgyűjtő ív másik oldalán szerepelhet-e bármilyen más információ vagy adat. A törvény azt sem rögzíti, milyen minőségű, anyagú papírra lehet a hitelesített ívet lemásolni, vagy hogy milyen méretben készíthetnek másolatot a mintapéldány alapján.

A testület végül úgy döntött, nem tartja indokoltnak állásfoglalás kiadását, és egy később megfogalmazandó válaszlevelében arra mutat majd rá, hogy a törvény értelmében az aláírásgyűjtő ív sem több, sem kevesebb adattartalmat nem hordozhat, mint az OVB által hitelesített mintapéldány.