Az állampolgárság nélküli gyerekek helyzetének rendezése érdekében ötpárti törvényjavaslatot terjesztenek hétfőn az Országgyűlés elé – közölte Török Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője a parlamenti pártok keddi egyeztetése után.

Mint elmondta, a törvényjavaslat lényege, hogy a külföldi anyák által magukra hagyott gyermekek magyar állampolgárságot kaphassanak akkor, ha a származási ország egy év után sem válaszol a magyar megkeresésre.

Magyarországon jelenleg negyven olyan gyermek van, akik állampolgárság nélküliek, illetve nem ismert az állampolgárságuk, és ez a szám évente nyolc-tíz fővel emelkedik – közölte.

Török Zsolt elmondta: ez akkor fordul elő, ha a külföldi állampolgárságú anyák nem intézkednek megszült gyermekük sorsáról, a kórházban hagyják őt, így ismeretlen állampolgárságúnak anyakönyvezik a gyermeket.

Jelenleg csak ideiglenes megoldások vannak, ugyanis ezek a gyermekek rendezetlen jogi státuszuk miatt nem örökbeadhatóak. Ha megkapják az állampolgárságot, rendeződik a jogi státuszuk, így gyorsabban örökbeadhatóak lesznek, de ez is minimum egy évbe kerül, a születésüktől számítva – mondta Török Zsolt.

Közölte: a javaslattal, amellyel több törvényt is módosítanának, nemcsak a már itt lévő gyerekek, hanem az újonnan ilyen helyzetbe kerülők helyzetét is rendezni kívánják.

Az ötpárti egyeztetést az S.O.S. gyermekfalu vezetőinek a kezdeményezésére tartották meg.