Jogi segítséget, ügyvédi közreműködést kínál a Zala Megyei Közgyűlés azoknak, akiknek a január végi tartós áramszünet kapcsán kárigénye van az áramszolgáltatóval szemben – közölte a települési önkormányzatoknak írt levelében a megyei közgyűlés elnöke.

Manninger Jenő (Fidesz) a háromnapos áramszünet miatt érintett települések polgármestereinek írt levelében kifejtette, hogy a megyei önkormányzat vállalja “a károk megtérítésére irányuló egyeztető tárgyalások lefolytatását és esetlegesen az egyéb jogi lépések koordinálását”. Ehhez azt kérte a települési vezetőktől, hogy jelezzék: vannak-e olyanok, akik nem önállóan lépnének fel, hanem a Zala Megyei Önkormányzat által megbízott ügyvéd segítségét vennék igénybe, amelynek költségeit szintén a megye vállalja.

A közgyűlés elnöke arra is emlékezteti a károsultakat, hogy ha az E.ON Észak-dunántúli Áramszolgáltató Zrt.-vel nem tudják a jogvitát peren kívül megoldani, bírósági eljárás esetén a károk bekövetkezését és annak pontos összegét tételesen bizonyítani kell majd.

Manninger Jenő tájékoztatásában kifejtette azt is, hogy ha peren kívüli eljárásban egyezséget tudnak kötni a szolgáltatóval, a fogyasztók esetleg “káruk nem teljes összegéhez jutnak hozzá”, de az egyezséggel elkerülhető egy hosszú ideig tartó és költséges peres eljárás.

A Nyugat-Dunántúl négy megyéjét, köztük leginkább Zala megyét sújtó tartós áramszünet mintegy 170 települést és hozzávetőlegesen 70 ezer fogyasztót érintett január 27-e és 29-e között. Az üzemzavar során 177 tartóoszlop dőlt ki és 200 helyen szakadtak el a vezetékek, ami miatt számos zalai és vasi településen tartós kimaradások voltak a vízszolgáltatásban is és számtalan családi házban fűteni sem tudtak.

A Magyar Energia Hivatal az áramszolgáltató működését is átvilágító vizsgálatot indított az üzemzavar kapcsán. Az E.ON csak az eredmény birtokában dönt a kárigények elbírálásáról.