Az Országos Választási Bizottság állásfoglalása szerint hivatalos ajánlószelvénynek csak a helyi választási iroda által biztosított ajánlószelvény minősül; a szelvényről kitöltetlen állapotban sem lehet másolatot készíteni. A testület állásfoglalást adott ki az ajánlószelvényekről és az ajánlás folyamatáról.

Mint az állásfoglalásban az OVB emlékeztet rá, a választási eljárásról szóló törvény szerint az ajánlószelvény választópolgárhoz való eljuttatásáért a helyi választási iroda vezetője felel, ő gondoskodik az ajánlószelvények értesítővel együtt való megküldéséről, és pótlólag biztosítja az ajánlószelvényt azoknak, akik nem kaptak.

Az OVB állásfoglalása szerint hivatalos ajánlószelvénynek csak a helyi választási iroda által biztosított ajánlószelvény minősül. “Az ajánlószelvényről kitöltetlen állapotban sem lehet másolatot készíteni, illetve a másolt ajánlószelvényen szereplő ajánlás érvénytelen, függetlenül a másolás módjától” – fogalmazott az OVB.

Hozzátették: az ajánlás érvényességének és hitelességének elengedhetetlen feltétele a saját kezű aláírás; a többi adat az ajánló választópolgár jelenlétében másképp is rávezethető az ajánlószelvényre.

A nevének saját kezű aláírására képtelen (például testi fogyatékos, vak, illetve gyengénlátó, írástudatlan) választópolgár az ajánlószelvényt a választási iroda vezetője, tagja, valamint bíróság, közjegyző előtt láthatja el kézjegyével. A választópolgár kézjegyét a választási iroda hivatalos személyként eljáró vezetője vagy tagja, valamint a bíróság, illetőleg a közjegyző hitelesíti.

“Az ajánlási szabályok megsértését jelenti azonban az, ha a választópolgár csak a személyes adatait vagy/és az aláírását tartalmazó ajánlószelvényt, vagy teljesen üres ajánlószelvényt ad át a jelöltnek vagy a jelölt, illetve a jelölő szervezet képviselőjének, és a hiányzó adatokat a választópolgár távollétében más tölti ki” – olvasható az állásfoglalásban.

Az OVB hangsúlyozta: egyebekben a választópolgárnak az ajánlószelvény kitöltése során kinyilvánított akaratát a legmesszebbmenőkig tiszteletben kell tartani. “Ezért azokat az ajánlásokat is érvényesnek kell elfogadni, amelyeken a jelölt neve nem az anyakönyvben szereplő formában, de egyébként egyértelműen azonosíthatóan (például leánykori név, felvett név), illetőleg amelyeken a jelölő szervezet neve a hivatalos megnevezéstől eltérő formában, de egyébként minden kétséget kizáró módon megállapíthatóan (például rövid név, betűszavas rövidítés) szerepel”.

Az ajánlás folyamata lezárul a kitöltött ajánlószelvénynek a jelölt, illetve a jelölő szervezet képviselőjének való átadásával. Mivel az ajánlás nem vonható vissza, ha a nyilvántartásba vett jelölt kiesik, vagy a még nyilvántartásba nem vett jelölt az ajánlószelvényeket nem adja le, a választópolgár újabb érvényes ajánlást más jelölt részére már nem adhat. A jelölt, illetve a jelölő szervezet képviselőjének átadott ajánlószelvényeket más jelölt nevére utólag átírni nem lehet.

A kitöltött ajánlószelvényeket a jelölt, jelölő szervezet a választási bizottságnak átadja, de ajánlószelvény az átadás után is gyűjthető, ám csak a jelölésre, listaállításra rendelkezésre álló határidőn belül.

“Amennyiben a jelölt, lista nyilvántartásba vételét a szükségesnél kevesebb számú ajánlás miatt tagadta meg a választási bizottság, az érvényes ajánlások számába a korábban és az átadás után – a fenti határidő belül – tovább gyűjtött összes érvényes ajánlószelvényt bele kell számolni” – fogalmaztak.

Az OVB hangsúlyozta: a jelölt, jelölő szervezet az ajánlószelvényekről másolatot nem készíthet, és a rajtuk szereplő adatokat választói adatbázis készítésére vagy egyéb célból nem használhatja fel.

Az ajánlások ellenőrzése során a választási bizottság testületként jár el, a bizottság tagja csak a bizottság döntése alapján végezhet önállóan ellenőrzési feladatot, illetve tekinthet be a technikai nyilvántartásba.

Az OVB azt követően adott ki állásfoglalást, hogy a ferencvárosi időközi országgyűlési képviselő-választáson több jelölőszervezet is visszaélt szabálytalanul gyűjtött ajánószelvényekkel. A dokumentumokat hivatalosan készítő Állami Nyomda azt állapította meg, hogy a leadott szelvények között több ezer másolt található. A rendőrség jelenleg is eljárást folytat ezekben az ügyekben.