Nem hallgatja meg újra az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára ismét jelölt Havasiné Orbán Máriát, a testület fenntartja korábbi álláspontját: támogatják a jelölt megválasztását – közölte az MTI érdeklődésére az OIT szóvivője kedden délután.

Ujkéry Csaba elmondta: az OIT keddi ülésén döntött erről, többségi vélemény alapján határoztak így, és külön nem indokolták a döntést.

Az OIT december 2-án döntött arról, hogy támogatják Havasiné Orbán Mária megválasztását a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára. A testület akkor 7:6 arányban (egy OIT tag távollétében) támogatta Havasiné Orbán Mária megválasztását. A testület véleménye az Országgyűlést nem kötelezi.

A jelölt megválasztását decemberben egyszer már elutasította a parlament, az államfő azonban január 20-án ismételten őt jelölte a főbírói posztra. A decemberi szavazáson a Fidesz, a KDNP, az SZDSZ és az MDF támogatta a jelöltet, míg a MSZP-frakció lelkiismereti szavazást rendelt el.

A jelölt újbóli meghallgatása akkor került napirendre, amikor Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető levelet küldött a házelnöknek, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy az alkotmány nem ismeri az újrajelölés fogalmát, ezért a meghallgatással kapcsolatban jó lenne tudni az Országos Igazságszolgáltatási Tanács álláspontját.

Az OIT múlt hétfőn úgy foglalt állást: ha az Országgyűlés azt kéri a testülettől, hogy hallgassák meg a jelöltet, akkor ezt megteszik.

Csiha Judit, az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának szocialista elnöke az MTI-nek még múlt csütörtökön azt mondta, az alkotmányügyi bizottság megtárgyalta a kérdést és azt a véleményt alakította ki, hogy az OIT véleménye nélkül nem lehet szavazni a jelöltről az Országgyűlésben.

Havasiné Orbán Mária az államfő második jelöltje a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára, miután az első jelölt, Baka András, a strasbourgi emberi jogi bíróság korábbi magyar bírája májusban szintén nem kapta meg a szükséges kétharmados szavazattöbbséget. A Legfelsőbb Bíróság korábbi elnökének, Lomnici Zoltánnak tavaly június végén járt le a hatéves mandátuma.

Az MTI úgy tudja, hogy a Fidesz és a KDNP képviselői újra támogatják majd Havasiné Orbán Mária megválasztását. Korábban Hankó Faragó Miklós, az SZDSZ képviselője úgy nyilatkozott: az SZDSZ-frakció is támogatja a jelölt megválasztását.