Az Egyesült Államok külügyminisztere elégedettségének adott hangot a guantanamói foglyok befogadásával kapcsolatos európai álláspont miatt. Hillary Clinton kétnapos látogatásra érkezett Brüsszelbe, ahol az Európai Unió és a NATO vezetőivel tárgyal.

Az Európai Unió korábban üdvözölte Barack Obama amerikai elnök bejelentését a guantanamói támaszponton található börtön bezárásáról, és a Huszonhetek azt is jelezték, hogy hajlandóak segítséget nyújtani ebben Washingtonnak. Eddig Franciaország, Olaszország, Portugália és Spanyolország jelezte, hogy szigorú feltételek mellett hajlandó lenne rabokat befogadni.

A tagállamok eltérő belső joga ugyanakkor megnehezítette a közös álláspont kialakítását az uniós segítségről. Március közepén magas szintű uniós delegáció utazik az amerikai fővárosba, hogy az amerikai hatóságokkal egyeztessenek a mintegy hatvan fogoly sorsáról. Az európai országok egyelőre a hivatalos amerikai felkérésre várnak.

A 240 fogoly közül azért kell néhányat kellene másik országba szállítani, mert ha hazájukban állítanák őket bíróság elé, akkor halálbüntetéssel sújtanák őket.

Az EU emellett a segítségnyújtás más lehetőségeit is vizsgálja. Így felállítanának egy alapot, amelyből a rabokat befogadó országokat támogatnák.

Az EU-tagállamok által befogadott korábbi rabok szigorú feltételek mellett valószínűleg korlátozott tartózkodási jogok kapnának és korlátoznák a schengeni övezeten belüli mozgásukat is. Menekült-, vagy védett státust élveznének, és segítenék beilleszkedésüket is.